Телеком Услуги

Brocade намери купувач за WiFi подлението си Ruckus

Владимир Владков

Владимир Владков

Broadcom ще продаде Wi-Fi фирмата си Ruckus Wireless за $800 милиона, когато поеме контрола над Brocade Communications Systems до края на тази година.

Купувачът Arris International произвежда видео оборудване и широколентови решения, включително кабелни модеми и ТВ декодери с вграден WiFi. Като част от сделката ще бъде придобит и бизнеса на Brocade с ICX комутатори, включително модели за центрове за данни, кампуси и тип Carrier Ethernet.

Ruckus разработва и произвежда Wi-Fi системи предимно за корпоративния сектор и за телекомуникационните оператори. Brocade придоби Ruckus през април 2016 г. за $1,2 млрд., опитвайки се да разшири своето портфолио от корпоративни мрежови решения.

Само няколко месеца по-късно обаче производителят на комуникационни чипове Broadcom обяви плановете си да купи Brocade заради нейния бизнес с Fibre Channel базирани комуникационни продукти. А сега Broadcom се кани да продаде останалата част от Brocade.

Очаква се сделката да приключи месец, след като Broadcom поеме контрола над Brocade, което пък трябва да се случи до края на юли. Ruckus и поделението за комутатори ще станат бизнес поделение в Arris, като то ще бъде ръководено от сегашния главен оперативен директор Ruckus Дан Рабиновиц.

За българските потребители е важно, че дистрибуторът за страната и на Arris, и на Ruckus е един и същи – словенската компания DSC. Така че поне в това отношение партньорските канали се запазват.

Wi-Fi мрежите представляват все по-мащабна част от корпоративните мрежи, заменяйки кабелните Ethernet връзки до бюрото в повечето нови офисни пространства. Ruckus продава оборудване и на предприятия, и на телекоми, включително кабелни оператори, които продават WiFi като услуга на своите бизнес потребители, заяви Рабиновиц. Придобиването ще помогне на Arris да разшири своя бизнес с операторите, които да достигнат и до предприятия, а не само до домашните абонати, каза той.

Ruckus е сред първите компании, които проучват частните клетъчни мрежи. Тя провежда изпитания в реални условия на вътрешносградна LTE система, наречена OpenG, която работи в честотния диапазон 3,5 GHz, част от споделен свободно радио спектър. С LTE мрежа, която не е заключен към даден оператор, би трябвало да е по-лесно да се предоставя добро клетъчно покритие вътре в сградата, казва Рабиновиц. Мобилните устройства обаче се нуждаят също от радиочипове за обхвата 3,5GHz, но през 2020 г. подобни мрежи ще бъдат стандартно допълнение към Wi-Fi, прогнозира той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X