Телеком Услуги

Испанската полиция спря нелегален IPTV оператор

Владимир Владков

Владимир Владков

Испанската полиция е провела акция в офис в Малага, за който е имало подозрения, че хоства незаконен бизнес с онлайн излъчване на IP телевизия.

Фирмата Y Internet на двама британски граждани е предлагала неоторизирани абонаментни услуги за над 100 международни канала, някои от които са излъчвали футболни мачове от английската Висша лига (Premier League). Абонаментите са продавани на много от чужденците, които живеят в района на Малага.

Акцията на полицията (запис от нея има в YouTube) е предприета съвместно с Висшата лига и с фирмата за сигурност Irdeto.

При обиска в офиса са открити 5 от десетте служители на компанията, включително системния администратор, който е бил натоварен с обслужването на сървърите. Машините са използвани за предоставяне на незаконен достъп до каналите. Заловен е и ИТ техник, отговарящ за подготовката на незаконните устройства, а другите трима служители са били търговци на Y Internet.

Директорът по правните въпроси на Английската висша лига Кевин Плъмб е заявил, че обиските, проведени от испанските власти, „са подкрепени в този случай от експертния опит на Irdeto. “Това е положителен пример на сериозно отношение на правоприлагащите органи към пиратството и нарушаването на интелектуалната собственост. Този подход е много важен за организации като Английската висша лига и други креативни индустрии, тъй като нашият модел е да предвиждаме възможностите да продаваме права и да защитаваме интелектуалната собственост. Именно по този начин клубовете могат да инвестират в играчи и в мениджъри звезди, както и в стадиони от световна класа – нещата, на които се наслаждават феновете на нашето първенство“, добавя той.

По време на обиска е открита система за сигурност, която е можела да предупреждава собствениците на незаконния бизнес във Великобритания, които са се опитали да премахнат доказателствата, свързващи ги с операциите.

“Благодарни сме на испанската полиция за тяхната подкрепа и решителни действия срещу IPTV пиратството, заявява Марк Мълреди, старши директор „Кибер услуги и разследвания“ в Irdeto. - Ще продължим да работи в тясно сътрудничество с нашите потребители, партньори и правоприлагащи органи за откриването, анализиране, разследването и прекратяването на всички типове пиратство, засягащо съдържанието по заявка и излъчвания на живо. Това е все по-голям проблем за собствениците на съдържание, ТВ компании и оператори от целия свят.”

Следовател в Irdeto е казал на полицията, че отишъл в магазина в търговския център, където служителите му показали наличните устройства и услуги. Той представил като доказателство закупените за €450 приемно устройство и премиум абонамент.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X