Телеком Услуги

Подобна на LTE технология може да стане алтернатива на Wi-Fi

Computer World

Консорциумът MulteFire Alliance, в който влизат Qualcomm, Nokia, Intel, Cisco, Huawei и Ericsson, обяви излизането на първата версия на стандарта MulteFire (MulteFire Release 1.0). Той представлява подобна на LTE мрежа, която, също като Wi-Fi, използва само нелицензирани радиочестоти. Това означава, че технологията би могла да се използва като алтернатива на Wi-Fi, но с повече капацитет, подобрена сигурност и опростена процедура по предаване на сесии от мрежите на операторите.

MultiFire може да се използва в промишлени предприятия, когато е необходима бърза и надеждна безжична връзка или например на стадиони – за предоставяне на широколентов интернет за зрителите. Разработчиците подчертават, че с течение на времето може да се появи и вариант за домашна употреба.

От консорциума посочват още, че MulteFire ще е достъпна за всички, за разлика от LIE-Unlicensed, която е предвидена да работи както в лицензирани, така и нелицензирани честотни диапазони. LTE-U е критикувана и заради възможните смущения при работа в обхвата на Wi-Fi мрежи. При MulteFire е разработен механизъм за предотвратяване на подобни сценарии.

Възможностите на стандарта ще бъдат демонстрирани по време на Световния мобилен конгрес, който ще се проведе от 27 февруари до 2 март в Барселона, Испания. В средата на годината от MulteFire Alliance се надяват да стандартизират процеса по сертификация на оборудване и да започнат изпитания.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X