Телеком Услуги

Samsung обвини батерии на две фирми за експлозиите в Note7

Владимир Владков

Samsung Electronics обвини в понеделник батериите, доставени от два производителя, за прегряването на някои телефони Galaxy Note7, опитвайки се да предостави дългочаканото обяснение за проблемите.

Изявлението от компанията, ден преди доклада за финансовите резултати за четвъртото тримесечие, като нае експерти от TUV Rheinland, Exponent и UL, които да проверят вътрешните производствени процеси и дефекти в дизайна на батериите, включително липсващи изолиращи ленти в някои корпуси, но дизайнът на телефоните не е причина за проблемите с батериите.

Намотките на отрицателните електроди в батерията на неназован „производител A“, който първоначално е доставял батериите за телефоните Note7, в някои случаи са били повредени и изкривени, тъй като корпусът на клетката не е осигурила достатъчно обем, за да побере батерията, каза Кевин Уайт, учен от Exponent по време на пресконференция, излъчвана в интернет.

Имаше признаци за вътрешно късо съединение в различни места от клетките в пет от повредените устройства, каза Саджийв Джесудас, президент на потребителското поделение в UL. Той посочи също деформация в горните ъгли на батериите, липсващи изолационни ленти, както и използването на тънки сепаратори като фактори, които може би са допринесли за късото съединение.

След съобщенията за инциденти, Samsung се е обърнала към друг доставчик, посочен от компанията като „производител Б“. Но в някои клетки са открити дефектни спойки, които са били достатъчни за образуване на дъга, стигаща до отрицателния електрод, а това е увеличило риска от късо съединение и самозагряване, добавя Уайт.

Samsung се обърнала към хонконгската Amperex Technology за доставка на батерии при замяната на телефони Note7, след съобщенията за проблеми, доставяни от филиала на Samsung SDI, написа в. Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Екип от вътрешни специалисти на Samsung е проверил функциите на Note7 като бързо зареждане, водоустойчивост и новия ирисов скенер за възможна роля при експлозиите, но такова въздействие не е открито, обяви Д.Дж. Кох, президент на Mobile Communications Business в Samsung.


Samsung обвини батерии на две фирми за експлозиите в Note7

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Над 700 изследователи и инженери на Samsung са тествали повече от 200 000 телефона Note7 и 30 000 батерии, преди да стигнат до своите заключения, каза още той.

Samsung каза, че 96% от продадените и активирани 3 млн. телефона Galaxy Note7 са били върнати от потребителите. Някои обаче не са ги върнали на компанията въпреки офертата за замяна с други устройства на Samsung или връщане на парите, така че се налага да се работи с мобилните оператори на пазари като САЩ и Австралия да изключат тези телефони от мрежата си.

Изземването на Note7 бе сериозен финансов и имиджов удар за Samsung, която докладва 15% годишен спад на приходите от поделението си ИТ и мобилни комуникации за третото тримесечие, или около 22,5 трилиона вона (около $19,8 млрд.), а оперативната печалба спадна с 95% до 100 милиарда вона.

Сега компанията очаква обръщане на показателите, основно заради добрите резултати на бизнеса с компоненти, включващ чипове памет и дисплеи. По-рано този месец компанията заяви, че очаква ръст на печалбата за тримесечие с почти 50%. Очаква се приходите да са на нивото от четвъртото тримесечие на предишната година.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X