Телеком Услуги

HTC заложи на изкуствения интелект в новите си смартфони

Владимир Владков

Тайванският производител на смартфони HTC се опита да изпревари своите конкуренти, представяйки новата си марка U, като според компанията тя определя „новата посока“ на развитие.

Повечето й основни конкуренти планират да пуснат своите нови модели на Световния мобилен конгрес в края на следващия месец, макар че някои избраха за премиера изложението в Лас Вегас CES 2017. HTC потърси да се отличи от останалите с линията U, в която „централно място заема изживяването, като устройството се учи от вас, слуша ви, отговаря ви и се съобразява с вас“, изтъкна продуктовият шеф на компанията. Това „изживяване“ разчита на технологията HTC Sense Companion, която следи действията на потребителя и изтегля информация от приложения и от интернет, за да предостави персонализирано за дадения потребител изживяване.

Според президента на HTC за смартфоните „това е изкуствен интелект“. „Вложихме много ресурси в разработката именно на машинно обучение. Но и изкуственият интелект, и машинното обучение не могат да се справят без вас, без да се учат от вас“, добавя той.

Двете представени устройства от серията U са моделът от висока клас U Ultra, описван като „първият фаблет на компанията“, и моделът с малко по-скромни характеристики U Play, който обаче предлагал „всички премиум функции на флагманските модели, но на доста по-поносима цена“.

U Ultra има 5-инчов екран с резолюция 2560 на 1440 точки и втори дисплей (160 на 1040 точки), описван като „прозорец за AI съветника“.

Подобно на Apple, тайванската компания вече не поддържа 3,5-инчовия жак за слушалки, макар че HTC обяснява, че се опитва да предостави „индивидуално, персонализирано аудио“ с помощта на технологията си USonic. Тя използва „сонарно базирана“ аудио система, която работи с включените в комплекта слушалки и предоставя „персонализиран звук“.

 


HTC заложи на изкуствения интелект в новите си смартфони

© Владимир Владков, Computerworld.bg

 

Според HTC, USonic анализира вътрешното ухо с подобен на сонар импулс и адаптира звука специално за дадения потребител. Мини микрофони следят отражението на звука в ушите, като има един е за лявото, а друг - за дясното ухо. След анализ на отразените звуци, слушалките се оптимизират за конкретния потребител и той „може да чува детайли, които досега не е улавял“. Освен това слушалките се приспособяват и в зависимост от нивата на околния шум, „например дали си в библиотека или на парти.“ USonic е съвместим само с USB-C връзка, добавят от HTC.

Другите обявени нови функции включват 4 винаги работещи маломощни микрофони за гласово въвеждане, включително за целите на „биометрично отключване“ с глас.

Другият нов модел U Play разполага с по-традиционния 5,2-инчов дисплей (1920 на 1080), но също включва новите функции Sense Companion и Usonic. Фаблетът ще разчита на много здраво сапфирено предно стъкло и 128GB памет за съхранение.

Очаква се моделите да се появят в България през март, като U Play ще е достъпен в следните цветове: „брилянтно черно“, „ледено бяло“ и „сапфирено синьо“.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X