Телеком Услуги

Sony със силен HDR фокус при продуктите на CES 2017

Владимир Владков

Широк спектър от иновативни продукти за дома е подготвила Sony за посетителите на тазгодишното изложение CES 2017. Фокусът на японската компания е върху технологията HDR, която успява по „икономичен“ за пропусквателната способност начин да подобри значително качеството на изображенията. Технологията вече се вгражда в редица продукти на Sony – от 4K HDR телевизори и аудио оборудване, възпроизвеждащи детайлен триизмерен звук, до камери, проектори и конзоли за игри.

Пресконференцията на Sony по традиция вече бе водена от президента и главен изпълнителен директор на компанията Казуо Хирай, който представи разрастващия се свят от HDR продукти и съдържание.

OLED звездата

Звездата от тазгодишното представяне на Sony са първите 4К OLED телевизори на компанията, новата серия BRAVIA A1. Във флагманския модел ZD9 е вграден 4K HDR процесора X1™ Extreme, който използва пълния потенциал на самоизлъчващите OLED панели, възпроизвеждайки дълбоки черни и светли нюанси. Процесорът представя и функцията HDR ремастър за оптимизиране на съдържание със стандартна динамика (SDR) до почти 4K HDR качество. Процесорът е наличен и в серията BRAVIA XE93, която разчита и на нова технология за засветяване Sony Slim Backlight Drive+.

Телевизорите от серията A1 са снабдени и аудио технологията Sony Acoustic SurfaceTM, чрез която звукът се излъчва директно от екрана на телевизора и така се премахват говорителите, които обикновено се поставят по периферията на екрана. „Тъй като звукът се излъчва от екрана, картината и звукът стават едно, повишавайки реализма на кадрите пред зрителя. Нещо повече, можете да се насладите на идеално зрителско изживяване от всеки ъгъл на всекидневната си, благодарение на комбинацията от OLED панела с широк ъгъл на видимост и технологията Acoustic Surface, която слива в едно картина и звук“, обясняват от Sony.


Sony със силен HDR фокус при продуктите на CES 2017

© Владимир Владков, Computerworld.bg

На щанда на компанията са представени още новият 4К Blu-ray™ плейър UBP-X800, също поддържащ HDR, както и редица 4К HDR игри и друго оригинално съдържание, например откъси от “Uncharted 4: A Thief's End”, “Gran Turismo Sport” и “Horizon Zero Dawn”. HDR се поддържа и от компактната тонколона на Sony HT-ST5000, която поддържа и Hi-Res, и новото поколение съраунд звуков формат Dolby Atmos 3D.


Sony със силен HDR фокус при продуктите на CES 2017

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Dolby Atmos се поддържа и от други аудио продукти като новият многоканален интегриран усилвател STR-DN1080, съвместим с DTS:X™. Усилвателят е оборудван и с други технологии за създаване на специфично за Sony акустично пространство, включително Speaker Relocation, която създава оптимална акустична среда дори и в домашни условия, както и Phantom Sound Back, която възпроизвежда богат съраунд звук, достигащ до всяко кътче на стаята.

Интерес предизвиква и система за виртуална реалност PlayStation VR, която обогатява гейминг изживяването на потребителите. Посетителите на щанда могат да тестват истински симулатор с шофиране във VR с “Gran Turismo Sport”, използвайки PlayStation®VR, както и VR космическо приключение с “Farpoint,” използвайки контролера PlayStation®VR Aim за битки с враговете.

Sony демонстрира и лесното безжично сдвояване на аудио продуктите си (слушалки, домашно кино и усилватели) с нейните 4K HDR телевизори (вграден Android TV), които са съвместими с Google Home благодарение на Google Assistant. Само с гласова команда потребителите излъчват музика през свързани аудио устройства, използват YouTube и други музикални услуги на телевизора си. Sony показва и прототипи на два типа шумопотискащи слушалки, които са в процес на разработка, като единият е без кабели и с отделна лява и дясна слушалки.

 

Новости и при оптичните решения

Новият лазерен проектор с ултракъс фокус VPL-VZ1000ES, обявен на CES 2017, също предлага 4K HDR картина на голям екран. Чрез своя обектив с ултра къс фокус устройството може да проектира, поставено на разстояние само 6 инча от екранната повърхност.

Новостите при фотографските продукти осигуряват още по-висока скорост на заснемане. Безогледалният фотоапарат с APS-C сензор α6500 снима с до 11 кадъра в секунда и е оборудван с 5-осова оптична стабилизация и сензорен AF контрол. Компактният фотоапарат RX100 V пък снима непрекъснато с до 24 кадъра в секунда и да записва видео на супер забавен кадър.

При оборудването за телевизионно излъчване, използвано за създаване на 4K съдържание, Sony показа камера за излъчване на живо HDC-4800 с възможност за заснемане на 4K/8x видео със супер забавен кадър и 4K OLED 55”професионален монитор – моделът PVM-X550.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X