Телеком Услуги

Google пуска смартфоните Pixel, виртуална реалност и домашни продукти

Computer World

Няколко нови продукта, обединени под мантрата „Направено от Google“, включително два смартфона Pixel, работещи с представения през пролетта нов виртуален асистент, пуска на пазара интернет гигантът.

Смартфоните Pixel идват в два размера – Pixel X и Pixel XL с 5 и 5,5 инча диагонал на екрана. Другите новости са домашното устройство, наречено Google Home (също работещо с Google Assistant и наподобяващо Amazon Echo), както и шлем и контролер за виртуална реалност, наречени Daydream View.

По време на официално събитие в Сан Франсиско, САЩ, на което компанията представи новите продукти, по-специално внимание бе заделено за новия виртуален асистент. „Целта е да предложим персонализиран Google за всеки потребител“, обясни Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на интернет гиганта по време на официалното откриване. Според него чрез използването на елементи на изкуствен интелект търсачката ще да наподобява по-добре човешка реч при предоставяне на резултатите не потребителя. По думите на Пичай в момента индустрията премества фокуса си от мобилните устройства към изкуствения интелект.

Друга тема на събитието бе „Направено от Google“ („Made by Google“), което според компанията представлява най-доброто Google Android преживяване, „обединявайки на едно място софтуер и хардуер“. Въпреки това обаче по-всичко личи, че производството на смартфоните отново е поверено на външен партньор, какъвто бе случаят със серията устройства Nexus. Според съобщения в интернет доставчик този път е HTC.

И двата нови смартфона работят с последната версия на Android Nougat и предлагат върхови характеристики. Процесорите им са Snapdragon 821 на Qualcomm и са оборудвани с 4GB оперативна памет. Батериите на малкия и големия модел са съответно с капацитет от 2770 и 3450 mAh. По отношение на вградената памет потребителите могат да избират между варианти с 32 и 128 GB. Не е предвидена поддръжка на microSD карти, но от компанията предлагат на клиентите на устройствата неограничено съхранение на снимки и видео в облака, дори с висока резолюция.

Анализаторът Патрик Мурхед, от Moor Insights & Strategy, определи видяното на събитието в Сан Франсиско като впечатляващо, но припомни, че повечето от заявленията за интелигентността на виртуалните помощници обикновено се оказват преекспонирани. „Google и Google Now са много качествени разработки, но за да говорим за революция Google Assistant трябва да може да прави в реалния живот онова, което бе показано на сцената.“ Освен това Мурхед напомня на потребителите, че използвайки новия персонален гласов асистент, те трябва да са наясно, че компанията обработва голямо количество техни лични данни. Вижте видео демонстрация на Google Assistant:

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X