Телеком Услуги

Lenovo Phab2 Pro: първият смартфон с добавена реалност и Project Tango

Владимир Владков

Владимир Владков

Новият телефон Phab2 Pro на Lenovo, разработен заедно с Google, осигурява на притежателя си добавена реалност (AR), без да има нужда от каска. Устройството с 6,4-инчов екран бе звездата в голямото събитие на Lenovo TechWorld, проведено снощи (9 юни) в Сан Франциско с участието и на шефа на Intel Браян Крзанич, представител на Google, както и на актьора Аштън Къчър.

Lenovo стартира шоуто със звездата от YouTube Меган МакКарти, която показа два изумителни прототипа – гъвкав телефони и сгъващ се таблет. Те едва ли ще се появят скоро в търговски вариант, но все пак видяхме таблет, който се сгъва на две и се превръща във фаблет, както и смартфон, който се огъва около китката като гривна и се превръща в носима електронна джаджа (просто МакКарти нямаше джоб на роклята, в която да го сложи). Техническият директор на Lenovo Питър Хортензиус каза, че освен гъвкав екран, трябва да се изобретят гъвкави батерии и други компоненти. Освен тези футуристични визии, компанията показа вече реално действаща изумителна технология – уголемена реалност, базирана на Project Tango на Google.

В бъдеще устройствата ще са входната врата за изключително разнообразно ново съдържание и услуги, заяви при откриването Янг Янкинг, главен изпълнителен директор на Lenovo и председател на борда. - В света ще има 5 вида свързаност. Първата е между хората и устройствата, а втората – безпроблемна връзка между самите устройства. Трето, устройствата трябва да комуникират с мрежата, за да гарантират на потребителите, че ще са свързани по всяко време и на всяко място. Четвърто, потребителите трябва да са винаги свързани със своите лични данни. И накрая, устройствата трябва да са свързани с приложенията и услугите, за да се създаде единно изживяване, покриващо всички нужди на потребителя.

С мисъл именно за такова изживяване, компанията е създала гигантския смартфон Phab2 Pro, базиран на технологията на Google Project Tango за компютърна визия, който ще се продава в целия свят от август, а САЩ ще се появи през септември на цена $499. Уникалното устройство е натъпкано с върхови технологии в областта на сензорите, камери и разчита на процесора на Qualcomm Snapdragon 652. Смартфонът може да се полза за измерване на разстояния, за разпознаване на неща, за откриване на обекти на картата, предоставя и навигация в реално време вътре в сграда Дълбочината на възприятието анализира средата като изпраща информация за повърхностите и предметите. За първи път в историята смартфон може да визуализира и да анализира заобикалящите обекти и околната среда чрез сензорите, които улавят повече от 250 000 измервания в секунда.

Интегрирайки Tango в модела Phab2 Pro, Lenovo „предоставя подобрения на ежедневните изживявания на потребителите, които ще станат толкова ценни за тях, че ще се превърнат в тяхна втора природа, заяви Джеф Мередит, вицепрезидент и генерален директор за Android и Chrome Computing в Lenovo.

“Tango дава възможност на устройствата да улавят движения и да сканират пространства и като резултат от това, има силата да промени напълно мястото на смартфона в живота ви. Ние вярваме, че технологиите с функции за изучаване на пространството ще се разпространят скоростно и сме щастливи, че точно PHAB2 Pro ще въведе на пазара тези нови възможности, правейки смартфона още по-полезен,” каза Джон Лий, инженерен директор в Google.

С телефон, поддържащ Tango, разполагате и с игрова конзола, и със соларна система, и с магазин за домашни любимци в джоба си. Можете да играете с огромен набор от домино, да проучвате планетите, да се защитавате от извънземни нашественици или да нахраните виртуалното си куче директно през телефона“, казаха от Google.


Lenovo Phab2 Pro: първият смартфон с добавена реалност и Project Tango

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Lenovo Phab2 Pro: първият смартфон с добавена реалност и Project Tango

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Една от целите при създаването на Phab2 Pro, е да се подобри навигацията вътре в сгради, където GPS обикновено не работи, например в музеи. Там смартфонът може да насочва потребителя към дадена картина и да покаже цялата информация за нея и за художника. Смартфонът може да отведе притежателя си до даден щанд в търговско изложение, което не е по силите на конвенционалните навигационни системи.

Игрите ще достигнат нови висоти в смартфона Tango, каза Мередит. Потребителите могат да играя игри с добавена реалност чрез налагане на графики върху фон от реалния свят. Представете си, че сте влезли в екшън игра, като стреляте виртуално по обекти, движещи се в реалния свят.

Друго демонстрирано приложение е редизайн на хола, като потребителят може да добави виртуални мебели, настилка, да смени цветовете в реална стая. Phab2 Pro дава изглед към новия дизайн на помещението, с точно измерени разстояния и размери на мебелите. За целта Lenovo си сътрудничи с търговците на домашни уреди Lowe's и Wayfair.

Уголемената реалност става възможна благодарение на уникалния набор от хардуер и сензори в смартфона. Слушалката установява местоположението и контекстуалното познание, разбирайки каква е позицията на устройството плюс движението му, снимките. Тези входни данни се предоставят на специален софтуер, свързан с Project Tango, инсталиран в слушалките, който работи с Android 6.0.

На гърба на смартфона има сензор за улавяне на движение, обектив тип „рибешко око“, сензор за дълбочина и нормална RGB камера, която може да предостави широк зрителен ъгъл до 150 градуса. Смартфонът има и 5-мегапикселова предна камера.

Смартфонът бе обявено по-рано тази година на изложението CES в Лас Вегас от Lenovo и Google, но спецификациите не бяха обявени тогава. Компаниите започнаха да си сътрудничат по Project Tango в средата на 2015 г., като планират да въведат компютърната визия и в устройства като каски за виртуална реалност.

Lenovo стимулира разработката на приложения за устройства Project Tango. В момента има 7 или 8 приложения, чието създаване е финансирано по програмата Project Tango App Incubator, така че скоро можем да очакваме още. Над 100 Tango приложения са налични на уебсайта на Tango, заяви представител на Google.

Екранът на смартфона показва снимки с резолюция 2560 x 1440 точки. Апаратът тежи 259 грама, а в най-дебелата си част е 10,7 мм. Има два слота за карти nano-SIM, 64GB памет за съхранение и 4GB памет, както и слот micro-SD за допълнителна памет с капацитет до 128GB. Батерията е 4050 mAh, която предоставя 18 часа време за разговори и 13 дни в режим на изчакване.

Lenovo обяви и модела Phab2 Plus, който също има 6,4-инчов екран, но с резолюция HD. Той работи с 4-ядрен процесор на MediaTek, има 32GB памет за съхранение и 3GB RAM. Тежи 218 грама и е с дебелина 9,6 мм. Задната камера е 13-мегапикселова, а предната е 8-мегапикселова. Ще се появи през септември на стартова цена $299.

Дълбочината на възприятието анализира средата като изпраща информация за повърхностите и предметите. За първи път в историята смартфон може да визуализира и да анализира заобикалящите обекти и околната среда чрез сензорите, които улавят повече от 250 000 измервания в секунда.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X