Телеком Услуги

PCStore: 4G мрежи и китайски марки са двигателите на смартфон пазара

Computer World

Навлизащото ново поколение мобилни мрежи, бюджетно ориентираните смартфони са на върха на потребителския интерес, както и новите класове устройства са на върха потребителския интерес. Това отчита интернет магазинът PCStore.bg. От компанията публикуваха кратко проучване за нагласите на българските потребители.

Изборът на нов смартфон се влияе от навлизането у нас на четвъртото поколение мобилни мрежи, работещи по стандарта LTE (Long Term Evolution), който се наложи като основен 4G стандарт. До средата на 2016 г. в България се очаква да заработят още два LTE оператора. В момента такава свързаност предлагат Макс и Теленор, а бъдещите, логично, са Мтел и Виваком.

Друг важен тренд на пазара е падането на долната граница за придобиване на качествен смартфон, считат от PCStore. Сред основните причини за това е достъпността на най-широко разпространената операционна система Android, както и навлизането на нови производители на бюджетни модели.

Нарастващ интерес у нас към китайските производители на смартфони, които постепенно печелят позиции за сметка на традиционните лидери в сектора. Тази тенднеция, разбира се, не е уникална само за България. Преди дни руски медии излязоха със заглавия, че китайксите марки са първи по популярност в страната (с дял от 33 на сто), като на първо мято също е компания от Поднебесната. За една година продажбите им са нараснали 1,5 пъти.

Отново в крак със световните тенденции, интересът към умните аксесоари като часовници и гривни продължава да идва най-вече от страна на мъжете и то най-вече „технологичните маниаци“. От PCStore обаче считат, че сферата ще бъде все по-интересна занапред, имайки предвид наличието на голямо количество марки и нови модели.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X