Телеком Услуги

7 тенденции при смартфоните през 2016 г.

Владимир Владков

Смартфоните тази година са „обречени“ да станат по-интерактивни, по-забавни и може би малко „по-умни“, отколкото бихте желали.

Във високия клас смартфоните ще навлязат във виртуалната реалност, PC докинг задачите и домашното 4K развлечение. Евтините телефони ще предложат повече на масовия потребител, включително екрани с по-висока резолюция, по-добра графика и по-бързи безжични комуникации.

Виртуална и добавена реалност

Смартфоните вече могат да се ползват за „бродене“ във виртуални светове, например собственик на Google Cardboard, който дава възможност за стереоскопично гледане, или свързване към VR устройство от типа на Samsung Gear VR. Но изживяването ще стане още по-пълноценно тази година с появата на апарата на Project Tango на Lenovo и Google, който ще предостави купчина данни за местоположението на потребителя и обектите, които може да види, като информацията ще е насложена върху екрана. Сензорите ще могат да измерват разстояния и подобно на Microsoft Kinect да следят движенията на потребителя и неговите жестове. Картографирайки околността, смартфонът ще може да насочва служителя към правилната зала за срещи. Компаниите търсят начини телефонът Tango да бъде използван за инженерни и медицински приложения. За целите на развлечението, той ще ви даде възможност да играете игри с добавена уголемена реалност, а физическият реален свят ще е фон. Смартфонът Project Tango ще се доставя от средата на тази година, като очакваната му цена ще е под $650. За разработчиците Intel ще има съвместим с Tango смартфон със софтуерен развоен пакет и 3D камера на цена $399.

По-висока безжична скорост

 Карти и филми ще се зареждат много по-бързо, тъй като LTE и други безжични връзки в смартфоните ще постигат по-високи скорости. Много смартфони от висок клас, които ще бъдат обявени на Световния мобилен конгрес в Барселона в края на този месец, ще разчитат на чипа Snapdragon 820 на Qualcomm, в който има LTE модем, постигащ скорост към клиента до 600 Mbps, а към мрежата – до 150Mbps. За първи път смартфоните ще поддържат и LTE-U, чрез която преносът на данни може да се осъществява и през лицензен, и през нелицензен честотен спектър. Чипът Snapdragon 820 разполага и с технологията WiGig, чрез която телефоните могат да бъдат свързани безжично към монитори, периферия и докинг станции. Qualcomm заяви, че WiGig е до 3 пъти по-бърза от 802.11ac Wi-Fi. Не всички процесори ще разполагат с тези безжични функции, особено WiGig, така че проверете в спецификациите на харесания от вас телефон.

Когнитивни изчисления

Qualcomm иска да въведе в смартфоните и машинно обучение, което може да помогне при разпознаване на изображения и в приложения, базирани на местоположението. Qualcomm твърди, че смартфони с чипа Snapdragon 820, ще могат да бъдат „обучени“ да разбират стила на употреба, анализирайки и класифицирайки звуци, местоположения, снимки и други данни. Способностите за когнитивни изчисления се осигуряват от алгоритми и схеми от невронния чип на компанията, наречен Zeroth. Qualcomm показа на репортер от IDG News Service смартфон, който незабавно разпознава хора и ги свързва с имената им след направена снимка, нещо подобно на етикетите на снимките във Facebook. В този случай обработката се случва локално и не се разчита на отдалечени сървъри с възможност за задълбочени знания. Qualcomm твърди, че има около 30 приложения, създадени за тази технология, макар че някои потребители може и станат по-подозрителни към смартфона. 

По-бърза графика

Смартфоните са основен елемент и развлеченията в дома, а тази година в тях ще има и по-мощната графика за виртуална реалност и 4К мултимедия. Евтините апарати ще поддържат HD видео, а устройствата от висок клас ще бъдат оборудвани с още по-бързи графични чипове на Qualcomm и ARM. Не очаквайте смартфони с чипове на Nvidia, която прави най-добрите мобилни GPU, но излезе от пазара на смартфони. Смартфоните все още не разполагат с 4К екрани (с изключение на Sony Xperia 5 Ultra), така ще трябва да ги свържете с 4K телевизори за поточно видео и нови игри.

По-добри екрани

Говорейки за дисплеи, екраните на смартфоните ще станат по-живи, с резолюция над 1440 на 2560 пиксела за моделите от най-висок клас. Анализатори от Morgan Stanley прогнозират, че сгъваеми OLED екрани ще се появят в телефоните през следващите 2 г. На CES 2016 LG показа гъвкав OLED екран, който може да се навива.

USB Type-C и други хардуерни подобрения

И евтините телефони, и моделите от висока клас ще мигрират към универсалния порт USB Type-C за зареждане и пренос на данни. Новите портове ще решат и проблема със свързването на смартфоните към монитори и външни устройства за съхранение. Твърдотелният диск на Samsung SSD T3, побиращ се джоба, предоставя пространство за съхранение 2TB и може да бъде свързват директно с Android апарати.

По-бързи чипове

 Както винаги, новите телефони ще са с по-бързи и по-енергоефективни чипове. Но новата „мода“ при мобилните процесори са групираните транзистори, които дават възможност за повече функции, събрани в по-малки чипове. Това е голям напредък по отношение производството на чипове, който ще позволи на смартфоните да правят много повече неща и същевременно ще запазва живота на батерията. Някои смартфони ще ползват харчещата по-малко енергия памет DDR4, което ще подобри работата на приложенията чрез по-бърз вътрешен пренос на данните.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X