Телеком Услуги

Samsung ще е основен доставчик на OLED дисплеи за Apple?

Computer World

Apple и Samsung “на практика са сключили” договор за доставка на OLED дисплеи за бъдещи поколения iPhone, съобщава корейското издание ET News. Според него Samsung планира да инвестира в нови поточни линии за такива екрани между 2,49 и 3,32 млрд. долара и в последствие, в зависимост поръчките, да ги увеличи до 7,47 млрд. долара.

В момента Apple използва OLED само в умните си часовници, като слуховете за преминаване на iPhone към такива дисплеи са налице от години. Според неофициални източници смартфоните на компанията ще бъдат оборудвани с OLED през 2018 г. През ноември 2015 г. японското издание Nikkei спрегна LG като възможен доставчик на дисплеи за iPhone.

Доказателство за това, че Apple няма да премине веднага към новата технология личи и от факта, че Foxconn, ключов доставчик за компанията, наскоро инвестира 4 млрд. долара в нов завод LCD дисплеи за iPhone. Допълнително, през 2013 г. Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, изключи вероятността компанията скоро да възприеме такива екрани в продукцията си, посочвайки като причина тяхното неестествено цветопредаване.

Въпреки това слуховете за интереса на Apple в тази насока постепенно се увеличават. От изданието 9to5 Mac цитират Джонатан Айв, главният директор по дизайна в компанията, който не крие симпатиите си към OLED, наричайки LCD “много, много стара” технология.

OLED дисплеите са по-тънки, предлагат по-ярки цветове и по-дълбоко черно спрямо LCD технологията. Те биха могли да предлагат и по-добра енергийна ефективност, стига по-голямата част от изображението да е в черно, какъвто е случаят при Apple Watch. Сред минусите пък са по-високите производствени разходи, по-краткият живот на продуктите и по-малката яркост.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X