Телеком Услуги

Netflix стъпи и у нас, първият месец е безплатен

Владимир Владков

Изненадващо Netflix обяви, че започва да предлага услугите си и в България. Американската компания стъпва у нас от 7 януари през холандското си дружество Netflix International B.V.‬, според съобщението, изпратено до българските потребители, заявили желание да разберат повече за старта на поточната видео услуга у нас.

Чрез Netflix българските зрители ще могат да гледат ТВ програми и филми на своя смарт телевизор, компютър, смартфон и таблет. „Гледайте колкото и искате и където искате. Без реклами“, пише в съобщението на Netflix.

Компанията предлага едномесечно пробно безплатно ползване на услугата, след което потребителят може да избере между 3 варианта – базов, стандартен и премиум, като месечните такси са съответно 7,99 евро, 9,99 евро и 11,99 евро. При базовият вариант от един акаунт може да се гледа само на едно устройство, а HD и Ultra HD канали не са достъпни. При стандартния абонамент потребителят получава HD канали и може да гледа на две устройства едновременно, а Ultra HD каналите са запазени за премиум абонатите, като те могат да гледат едновременно на 4 устройства (било то телевизори, смартфони, лаптопи и/или таблети). И трите абонамента могат да бъдат спирани по всяко време без такси.

Плащането може да стане с кредитна карта (Visa, Master Card или AMEX), както и през акаунт в PayPal.

Колекциите, предлагани на абоната, включват популярно съдържание в Netflix (напр. Sense 8, The Ridiculos 6, Marvel's Daredevil), американски ТВ сериали (Marco Polo, Brooklyn Nine-Nine, Suits (Костюмари)), филми, печелили награди Оскар (като „Криминале“ на Куентин Тарантино, „Животът е прекрасен“ на Роберто Бенини или драмата от 1950 г. „Булевардът на залеза“ на Били Уайдър).

Другите категории включват ТВ трилъри, stand-up комедии, детски филми, нови заглавия, ТВ комедии, ТВ драми, приключенски заглавия, семейни филми, документалистика (напр. 1 сезон на Chef's table), филми на ужасите, романтични филми, трилъри и научно-фантастични заглавия, както и филми на независими продуценти (ярък пример е Добрият Уил Хънтинг с Робин Уилямс (Оскар за поддържаща роля), Мат Деймън и Бен Афлек). За всеки филм има кратка анотация, основните актьори, жанровете, в които попада, както и допълнителна информация (напр. филмът е емоционален, сантиментален).

Потребителят може да си направи собствен списък с любими заглавия и да ги гледа впоследствие, без да се търси в колекциите.

Netflix обяви новината за глобалното си разширение на изложението за потребителска електроника CES 2016 в Лас Вегас. Netflix вече присъства в над 60 страни, а потребителите й са гледали повече от 42,5 милиарда часа видеот от Netflix през 2015 г., 12 милиарда часа от които само през последното тримесечие на годината. През 2014 г. общият брой часове на гледане е бил 29 млрд. часа, а за 2013 г. компанията обяви 19 млрд. часа гледане.

През 2013 г. Netflix започна своята оригинална филмова продукция „Къща от карти“. Общият бюджет за покупка на програми ще достигне $5 млрд., като се очаква бюджетът за собствени продукции да стане двойно по-голям от този на конкурента HBO.

Получаването на глобални права за излъчване на холивудски заглавия бе непрекъснат трън в очите на Netflix и именно тези проблеми стимулираха създаването на конкурентни услуги като Shomi и Crave за канадския пазар, както и редица сделки с кабелни и ТВ компании за получаването на права за поточно излъчване.

Присъствието на Neflix на изложението CES се обяснява и с нейния ангажимент да бъде агностична по отношение на устройствата и платформите. В Netflix има над 1000 инженери, които работят върху подобряването на всички технически елементи на услугата – от потребителския интерфейс до времето за зареждане на видеото на локалното устройство и от съвместимостта на устройствата до механизмите за препоръка на съдържание.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X