Телеком Услуги

Sony обяви 4K HDR телевизори в комплект с поточна видео услуга

Владимир Владков

Почти всеки ТВ производител на CES 2016 посочва HDR като най-новото технологично достижение, но Sony направи още една крачка напред чрез вградената видео услуга за HDR съдържание.

Кръстена Ultra, новата услуга ще бъде пусната по-късно тази година в три нови линии 4K HDR телевизори на Sony. Потребителите ще могат да си купуват филми за поточно гледане, включително филми на Sony Pictures като Елизеум, Агент Солт, Ананас Експрес и Мъже в черно.

С HDR видеото може да включва много по-богат палитра от цветове и контрастна информация, давайки възможност за много по-дълбоки черни нюанси и по-ярки светли. Но подобно на други нови видео формати, се изисква поддръжка и от хардуера, и самото съдържание да е снимано в този формат. Засега само Amazon предлага HDR видео за някои телевизори (включително някои модели на Sony от 2015 г.), а Netflix и Vudu ще предлагат в бъдеще HDR съдържание. Услугата на Sony ще запълни тази празнина в съдържанието.

По отношение на самите телевизори флагманите ще са Sony XBR-930D и 940D, които ще се продават във версии с дисплеи 75 инча, 65 инча и 55 инча. Те ще разчитат и на технологията за цветово възпроизвеждане Sony Triluminos и ще ползват алгоритъм за подсветка, наречен X-tended Dynamic Range Pro, който ще прави сенчестите сцени по-тъмни и ще увеличи яркостта на LED в по-светлите части на екрана. Друга функция, наречена Slim Backlight Drive. добавя по-голяма прецизност при разпространението на подсветката в решетъчен масив, но тя ще налична само в моделите 930D (55- и 65-инчови). Тази технология управлява по-прецизно източниците на светлина във всяка отделна зона, като запазва тънкия и елегантен профил на телевизора.


Sony обяви 4K HDR телевизори в комплект с поточна видео услуга

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Другата серия X850D също ще поддържа HDR и ще ползва Sony Triluminos, но няма да разполага с луксозното засветяване и X-tended Dynamic Range Pro. Тя ще налична в повече размери – телевизори с диагонал на екрана 55 инча, 65 инча, 75 инча и 85 инча. Всички нови телевизори ще работят с платформата на Google Android TV.


Sony обяви 4K HDR телевизори в комплект с поточна видео услуга

© Владимир Владков, Computerworld.bg

С помощта на Google Cast потребителите могат да преглеждат съдържание от смартфона си на големия ТВ екран, докосвайки иконата ‘Cast’, като така прехвърлят това, което гледат (филми, ТВ предавания, клипове в YouTube, снимки или стотици други приложения) от своето Android/iOS устройство на екрана на BRAVIA. Google Cast се поддържа от някои приложения, които все още не са налични за Android TV.

Sony показа и още по-усъвършенствана технология на подсветка, наречена Backlight Master Drive, която сякаш е отговор на OLED моделите, които пуснаха някои нейни конкуренти. Sony обещава пикова яркост от 4000 нита в сравнение с около 400 нита при традиционните телевизори. Все още обаче не е обявен модел, в който ще бъде вградена тази технология.

Цените на новите телевизори не бяха съобщени, като те ще станат известни с пускането им на пазара.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X