Телеком Услуги

ITU и МТИТС подариха безплатна WiFi зона на Златоград

Владимир Владков

Зона с безплатен безжичен интернет бе създадена в Златоград, като тя обхваща около 20 декара. Зоната е изградена като дарение по съвместна инициатива на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и ITU (Международния съюз по далекосъобщения). „Технологията ще позволи на 7000 жители на общината да ползват безплатен интернет за информация, услуги и общуване с близки и приятели“, каза по време на откриването заместник-министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Валери Борисов. Дарението е на стойност 15 000 швейцарски франка и включва средства за поддържането и използването на инсталираното оборудване.

По инициатива на МТИТС ITU е финансирал през 2012 г. оборудването на 10 работни места (хардуер, софтуер и съоръжения) в две училища за деца със зрителни увреждания в София (училище „Луи Брайл”) и във Варна (училище „Проф. д-р Иван Шишманов”). През 2014 г. е осигурено компютърно и софтуерно оборудване за Дом за стари хора със зрителни увреждания в Добрич.

Валери Борисов е връчил и дарение от 20 компютъра, принтери, скенери и мрежово оборудване на СОУ '“Св. княз Борис I“ в с. Старцево, община Златоград. Техниката е осигурена от „Информационно обслужване“.

„С компютрите обучението ще бъде не само по-ефективно, но и по-забавно за 140-те възпитаници на училището, които са на възраст от 7 до 18 години“, е казал зам.-министър Валери Борисов, По думите му, ръководството на училището има идея да обучи за работа с компютър и родителите на учениците, които нямат друга възможност за придобиване на ИТ умения.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X