Телеком Услуги

Пуснаха предварителни поръчки на модулния смартфон Puzzlephone

Computer World

Възможност за предварителна поръчка на модулния смартфон Puzzlephone пусна финладската стартираща компания Circular Devices. Устройството бе представено в края на миналата година и се състои от три компонента – Spine (Гръбнак), Heart (Сърце) и Brain (Мозък).

Чрез предварителната продажба от компанията искат да съберат средства за започване на производство. Кампанията се реализира чрез платформата за колективно финансиране Indiegogo и вече е събрала почти 50 хил. долара от над 100 потребителя. За да се счита за успешна, тя трябва да набере общо $250 хил. за целия период, до края на който остават 40 дни.

На разположение са три модела Puzzlephone – The 1st Edition (за 333 долара), PuzzlePhone (444 долара) и Limited Edition (777 долара). Първият е оборудван с 16 GB памет, вторият – с 32, а последният ще разполага с 64 GB.

Доставките се очакват през ноември и декември 2016 г. Конструкцията на устройството е по-проста спрямо тази на подобното модулно предложение, което подготвя Google – т.нар. проект Ara. Puzzlephone се състои от три модула – Spine, Heart и Brain. Първият, Spine, е и най-едрият. Той включва екрана, бутоните, говорителите и микрофона. В Heart влизат батерията и второстепенните компоненти, които могат да служат за различни цели. Brain обединява основните електронни компоненти като процесори, основната и оперативната памет, както и камерата.

Екранът на устройството е с диагонал 5 инча и предлага Full HD резолюция. Основната задна камера е 12-мегапикселова, а предната – 5-мегапикселова. Процесорът е 8-ядрен, с 64-битова ARM архитектура. Оперативната памет е 3 GB. Смартфонът поддържа LTE и разполага с акселерометър, жироскоп и др. сензори. Зареждането му става чрез USB-C. Теглото на Puzzlephone е 179 грама.

Идеята за модулното устройство е да бъде осигурена възможност за добавяне на функционалности чрез модули, които потребителят да може да заменя самостоятелно. Тези модули ще могат да се предлагат от трети производители.

Интернет гигантът Google възнамеряваше да пусне своето доста по-амбициозно предложение, Ara, още през настоящата година. Стартът обаче бе отменен, тъй като по време на тестовете се оказа, че модулите, които се закрепват чрез магнити, изпадат твърде лесно от устройството при удар.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X