Телеком Услуги

Sony каза: Нека бъде светлина с новия 4К видеопроектор с 5000 лумена

Владимир Владков

Видео проекторите предоставят наистина голяма картина, но повечето трудно се конкурират с LCD и OLED телевизорите по отношение качество и осветеност на картината. Това обаче не би трябвало да е проблем за новия флагмански видео проектор на Sony. Моделът VPL-VW5000ES има нов лазерен източник SXRD, осигуряващ 4К резолюция с поддръжка на HDR и осветеност до 5000 лумена.

Освен това проекторът VPL-VW5000ES предоставя по-богата цветова гама, възпроизвеждаща пълния цветови спектър DCI-P3 (това цветово пространство се ползва в цифровите киносалони на САЩ). Sony каза, че новият проектор може да бъде калибриран професионално, за да емулира цветовото пространство ITU-R BT.2020 (това е цветовата област, ползвана в 4К телевизорите).

Най-новият видео проектор от висок клас на Sony обещава да осигури у дома ви изживяване като в киносалон.

Видео проекторите обикновено се нагорещяват бързо, затова са снабдени с вентилатори. Но вентилаторният шум е доста дразнещ, особено когато проекторът е близо до зрителя, както е в повечето домашни кина. Затова Sony е разработила система с течно охлаждане за VPL-VW5000ES, която позволява на проектора да работи изключително тихо - 35dB в нормален режим и до 32dB в режим с по-ниска осветеност.

Преокторът се доставя със стандартен обектив, който може да приближава от 1.27 до 2.73:1, а обективът може да се накланя с +/- 80% вертикално и +/- 31% хоризонтално, осигурявайки богат избор от места за монтаж. Той може да се ползва и при предно проектиране, и при задна прожекция. Sony започва отсега да приема поръчки за проектора, който ще се появи по магазините в САЩ през пролетта на 2016 г.


Sony каза: Нека бъде светлина с новия 4К видеопроектор с 5000 лумена

© Владимир Владков, Computerworld.bg

И ако 4K моделът не ви е по джоба, Sony предлага и проектор висок клас с резолюция 1080p – моделът VPLHW65es за $4000.

И ако цената от $60 000 не ви е по джоба, Sony обяви и 3 други проектора за домашно кино, в от които осигуряват 4K резолюция с HDR: моделът VPL-VW665ES ($14 999); VPL-VW365ES ($9999); и VPL-HW65ES ($3999), чиято резолюция „пада“ на 1080p. Двата 4K модела са оборудвани с чипа за обработка на изображения Sony Triluminos и поддържат технологията на Sony Motionflow, която осигурява по-ясни изображения при бързодвижещо се съдържание. Ако сте инвестирали в 3D очила, ще можете да ги ползвате и с трите модела, които разполагат с вградени радиочестотни 3D приемо-предаватели.

Флагмански A/V ресивър

Sony обяви и нов върхов модел аудио/видео ресивър, който любителите на домашното кино ще харесат от пръв поглед. STR-ZA5000ES (цена $2800) е снабден с 9.2-канален усилвател и поддържа технологиите Dolby Atmos и DTS-X. Вместо да се насочва към отделните канали (преден ляв, десен съраунд, заден съраунд и т.н.), Dolby Atmos и DTS-X дават възможност на звукорежисьора на филма да позиционира аудио „обекти“ в 3D пространството около слушателя. Ресивърът интепретира тези обекти в движение по подходящ начин според настройките на вашите високоговорители.


Sony каза: Нека бъде светлина с новия 4К видеопроектор с 5000 лумена

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Ако поставите Sony STR-ZA5000es във вашия развлекателен център, няма да имате нужда и от Ethernet комутатор. Той разполага с 8-портов PoE комутатор.

STR-ZA5000ES може да управлява предни, централни, съраунд, заден съраунд и два чифта пищялки, които обикновено се монтират високо на стената или направо на тавана. Има два предусулвателни извода за поддръжка на два мощни субуфера. Приемникът има 5 входа HDMI 2.1a, всеки от които поддържа HDCP 2.2, има и дава изхода HDMI 2.2, така че може да захранва телевизор, видеопроектор и/или втора зона в дома ви (можете да изберете коя да е комбинация от две устройства).

Една от интересните функции на STR-ZA5000ES е наличието на вграден 8-портов Ethernet комутатор, като и осемте порта поддържа Power-over-Ethernet. Приемникът може да бъде управляван и през RS-232C или инфрачервено дистанционно. Sony очаква да пусне новия ресивър през първото тримесечие на 2016.

TechHive

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X