Телеком Услуги

Ericsson: 35% от зрителите гледат видео съдържание по заявка

Владимир Владков

Видеото по заявка (VoD) се радва на вниманието на все повече потребители, като зрителите прекарват по 6 часа седмично в гледане на сериали, филми и друго видео в Интернет, или два пъти повече от 2011 г. Заедно с гледането на свалено от Интернет видео съдържание общо 35% от всички гледания на видео се реализират по заявка. Това е един от изводите от новия шести поред годишен доклад TV & Media Report на Ericsson ConsumerLab, който представя мненията на 680 млн. потребители от целия свят. Изследването е направено на базата на интервюта с над 22 500 души, представителни за 680 милиона потребители, което го прави най-голямото проучване по рода си в телевизионния бранш. Тези анкети са подкрепени с данни от измервания с устройства, както и квалитетни проучвания, включващи задълбочени интервюта с потребители в Мексико сити, Париж, Сан Франциско и Стокхолм, притежаващи няколко устройства и разполагащи с широколентова връзка у дома си.

Какво се гледа в Интернет?

Традиционните ТВ програми все още задържат голяма част от зрителите пред екрана със сериали и филми, съответно 4,8/4 часа седмично (жени/мъже) за любителите на сериали и 3,9/4,3 часа за филмите, излъчвани по фиксирана седмична програма. Много близо до тези резултати обаче вече са и гледането на същите сериали и филми по заявка чрез поточна услуга (било то от оператор или от Интернет) и/или записани предварително. Новопоявяващи се категории във видео съдържание също бързо набират скорост. Средното време, прекарано в гледане на електронни спортове вече е 46 минути на седмица, а образователните видео файлове (вкл. видео с инструкции) се ползват средно по 73 минути седмично. При излъчването наживо на спортни събития има значителни разлики в предпочитания на мъжете и жените. Мъжете гледат над 3 час спорт на живо седмично, докато жените прекарват през екрана само 1 час. „Жена ми поправи нашия iPad и миялната машина след като гледа видео с инструкции в YouTube, коментира 44-годишният участник в проучването Саймън от САЩ. - Ако ядрен реактор започне да изпуска, тя ще потърси и за това инструкции в YouTube и след това ще е доброволец да го оправи“, добавя саркастично Саймън.

Именно платформите за генерирано от потребителите съдържание заемат все по-голям дял. 8 на сто от потребителите гледат YouTube повече от 3 часа на ден, а един на всеки трима счита за много важно да гледа такова съдържание на своя телевизор.

В същото време гледането на множество ТВ епизоди един след друг вече се превръща в ключова част от видео изживяването. Този навик е популярен сред потребителите на абонаменти за услуги „видео по заявка“ от типа на Netflix, Amazon Prime и HBO - 87% от респондентите гледат множество епизоди един след друг поне веднъж седмично, пише още в доклада.

Всъщност половината потребители, които гледат линейна телевизия, заявяват, че не могат да открият нищо атрактивно за гледане. Те смятат, че програмата по телевизията просто не е интелигентна или не отговаря достатъчно на личния им вкус. 62% от потребителите на възраст от 25 до 34 г. се сблъскват с този проблем ежедневно. На практика 22% от всички потребители, които никога не са имали абонамент за платена телевизия, вече плащат за услуги на ОТТ доставчици.

Новините се гледат предимно от по-възрастните зрители – средно по 3,8 часа седмично за възрастовата група 60-69 г. и по 3 часа седмично за хората над 45 г. Младежите от 18 до 24 г. гледат новинарските ТВ емисии средно 1,9 часа/седмица, а тези на възраст от 25 до 34 г. - по 2,7 часа. Въпреки това Колет, 61-годишна французойка, казва „Най-важна е телевизията. И YouTube.“

Мобилните устройства завладяват зрителя

61% от потребителите днес гледат видео на своите смартфони, което е 71% скок спрямо 2012 г. Ако бъдат включени таблети, лаптопи и смартфони, близо две трети от времето, прекарано от тинейджърите в гледане на телевизия и видео, е на мобилно устройство.

Гледането на видео през мобилно устройство обаче не е ограничено само до „милениум“ поколението. В САЩ 86% от собствениците на смартфони гледат видео с тях. През последните години ТВ и видео съдържанието си пробива все по-упорито път към смартфоните и днес двама от 10 потребители редовно гледат линейна телевизия на своя телефон. Това важи с още по-голяма сила за кратките видео файлове, генерирани от самите потребители, като 33% гледат редовно такива. Един от всеки 5 потребители пък гледа на своя смартфон и по-дълго съдържание по заявка, като ТВ сериали или филми. Таблетите се предпочитат за по-дълго съдържание. В САЩ на таблети се гледат средно 588 минути от Netflix на потребител, докато през смартфон минутите са 252.


Ericsson: 35% от зрителите гледат видео съдържание по заявка

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Мобилното гледане се подпомага и от WiFi мрежите, като през тях преминава значителна част от ТВ и видео трафика. Но в някои страни като САЩ и Южна Корея мобилните данни през клетъчните мрежи заемат част от видео потреблението (съответно 29% и 20%). Това зависи и от използваната от операторите технология. Ако се сравняват 3G и 4G потребителите, то LTE абонатите ползват значително повече данни за телевизия и видео. В САЩ 4G потребителите „харчат“ 2,5 пъти повече мобилен трафик за видео отколкото абонатите само с 3G връзка. Във Великобритания тази разлика е 3 пъти, а в Южна Корея – 4 пъти в полза на LTE мрежите.

Цената на свързаността обаче е сериозен фактор. 37 на сто от потребителите смятат, че цената на мобилния трафик ограничава тяхното желание за гледане на мобилни видео извън дома, така че ръстът на мобилното видео ще зависи от наличието на услуги, които осигуряват ценово ефективно мобилно гледане, например чрез създаване на пакети от мобилни данни и видео услуги.

В търсене на нови бизнес модели

Продължителният ръст на услугите за поточно видео по заявка и генерирано от потребителите съдържание подчертава важността на три фактора за зрителите в днешно време: страхотно съдържание, гъвкавост и високо ниво на цялостното преживяване. Иновативните бизнес модели, които покриват тези три условия, са от решаващо значение за създаването на едновременно подходящи и привлекателни телевизионни и видео предложения в момента“, коментира Андерс Ерландсон, старши консултант в Ericsson ConsumerLab.

Желанието за качествено съдържание като оригинални собствени ТВ продукции , новини и спорт не е ново. То се поддържа от значително по-голямата готовност да се плаща именно за такова съдържание. 50% от потребителите са заинтересувани да получат най-новите филмови постановки директно на телевизора. Абонаментните OTT услуги вече предлагат и услуги от типа на туристическите автобуси „качи се и слез където пожелаеш“, без никакво обвързване с времето за ползване. 78% казват, че никога не са се възползвали от тази функция, но все пак оценяват наличието й. Друга ценна функция е възможността за достъп до съдържание по всяко време и от всяко място, което е много важно за 42% от потребителите.

Зрителите биха желали и пакети от телевизия и видео с неограничен мобилен трафик, който да има позволи да гледат съдържанието в движение, без риск да останат без мегабайти на максимална скорост. Това е изключително важно за над една трета от потребителите. Над 78% от тях предпочитат да получат своите ТВ, мобилни и интернет услуги от един и същи доставчик.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X