Телеком Услуги

Qualcomm вгражда интелигентна система за сигурност в процесорите си

Computer World

По-добра защитеност на мобилното устройство обещава производителят на процесори Qualcomm с новата си система, наречена Snapdragon Smart Protect. Тя включва елементи на мешинно обучение и следейки за девиации от нормалната активност на потребителя може да открива т.нар. zero-day атаки.

“Можем да следим много различни аспекти на това какво прави дадено приложение, какви ресурси и процеси изисква от операционната система, както и да наблюдаваме последователността на събитията и да взимаме решение дали нещо е вредоносно”, обяснява Асаф Ашкенази, старши директор, отговярящ за управлението на продуктите за сигурност в Qualcomm.

Първият процесор, който ще се сдобие със Smart Protect е Snapdragon 820. Той ще задвижда топ модели смартфони през първата половина на следващата година. Очаква се също така новата система да намери място и в бъдещи устройства от по-исък клас.

Smart Protect работи само с Android, като се възползва от една от новите функционалности, които ще намерят място в Snapdragon 820 – платформата Zeroth. От компанията я описват като нейната първа когнитивна система.

Според Ашкенази новото решение за защита няма да се отрази върху живота на батерията на мобилните устройства. По негови думи в допълнтелният разход на енергия е толкова малък, че в компанията са изпитали затруднения при измерването му.

Също така Smart Protect използва и TrustZone пларформата на ARM, която позволява на приложенията да работят отделно от операционната система. Този базиран на хардуер нов слой допълнително затруднява хакерите при достъпа до програми, защитени чрез TrustZone.

Самото наличие на Smart Protect в Snapdragon 820 обаче не означава, че всички смартфони, които го използват ще използват новата функционалност. Qualcomm предоставя приложно-програмния интерфейс, но производителят на конкретното устройство ще трябва сам да изгради необходимите потребиотелски функционалности.

Удачният интерфейс е почти толкова важен колкото и самата технология, тъй като защитата може да се окаже компрометирана ако потребителите не разбира предупрежденията и настройките. А и не на последно място системите, обещващи засичане на zero-day атаки, са налице от доста време, като в същото време хакерските атаки продължават.

В същото време обаче комбинацията от софтуер, следящ индивидуалния почерк на портребителя, както и усилията на вендорите имат потенциала поне да увеличат трудността при провеждането на атаки.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X