Телеком Услуги

Qualcomm Snapdragon 820 ще осигури по-мощни камери

Владимир Владков

Qualcomm разкри някои подробности за бъдещия си процесор Snapdragon 820, включително обновен графичен процесор и устройство за обработка на изображения, които могат да доведат до сериозни подобрения в камерите на смартфоните.

Чипът 820 е следващият мобилен чип на Qualcomm за високия клас, той ще се появи в продукти през първата половина на следващата 2016 г. Насочен е основно към смартфони, таблети и слушалки за виртуална реалност.

Това е важен чип за Qualcomm, чийто сегашен процесор Snapdragon 810 бе изоставен тази година от един най-големите потребители на щатската компания. Qualcomm не съобщи кой е този потребител, но се смята, че става дума за Samsung, която вгради собствен процесор в своя флагмански смартфон Galaxy S6.

Qualcomm обсъждаше чипа 820 на Световния мобилен конгрес в Барселона в началото на март, разкривайки плановете си за нов 64-битово CPU ядро с кодово име Kryo. В сряда на конференцията Siggraph в Лос Анджелис, компанията описа визуалните изчислителни компоненти, които ще бъдат интегрирани в процесора.

Сред тях е нов GPU, кръстен Adreno 530, базиран на нова графична архитектура, която ще бъде ползвана и в други процесори Snapdragon. Qualcomm каза, че 530 предоставя подобрение на производителността с до 40% в сравнение с Adreno 430, като използва 40% по-малко енергия. Тези данни са базирани на вътрешни тестове, при които са ползвани популярни графични сравнителни програми.

„Постигнахме много иновации на хардуерно ниво, за да минимизираме количеството ток, който GPU тегли от батерията“, каза Тим Леланд, вицепрезидент, отговарящ за визуалните изчислителни продукти на Snapdragon.

Геймърите би трябвало да получат по-бърза и по-бързо реагираща графика, особено при дисплеи с висока резолюция, а хората, които браузват в интернет или гледат видео, би трябвало също да забележат подобрения, добави той. Чипът 820 има нов дисплеен механизъм, който може да възпроизвежда 4K видео, когато устройството е свързано към порт HDMI 2.0 на телевизора. Чипът дори може да излъчва 4K съдържание безжично, добавят от Qualcomm.

Графиката Adreno 530 е била проектирана с мисъл за приложения като виртуална реалност, каза Леланд. Той ще бъде способен да рендира HD видео от стереоскопични камери в реално време и да го комбинира с данни от сензорите за движение, за да показва поглъщащи светове с VR каски.

Интерес представлява и новия сигнален процесор за изображения (ISP), който взема данните от камерата и ги обработва, за да създаде изображението. Процесорите ISP стават все по-важни с изтъняването на устройството, което оставя твърде малко място за камерата. Qualcomm за първи път дава на своя процесор за изображения собствена марка - Spectra.

Чипът Spectra в процесора 820 ще даде възможност на смартфоните да улавят изображения и видео без размазвания при много слаба осветеност, твърдят от Qualcomm. Той ще гененира по-естествени тонове и ще улавя широк набор от светлосенки.

Чипът ще може да контролира две задни камери (в допълнение към предната селфи камера), като ще позволи на тези камери да се фокусират по-бързо. Те ще са способни да правят 25-мегапикселови снимки при 30 кадъра в секунда без закъснение на затвора. Двойните камери могат да улавят няколко фокусни дълбочини едновременно, което означава, че приложение би могло да ви даде възможност да промените част от сцената, която е на фокус, след правенето на снимката, нещо като онова, което прави камерата Lytro.

Графичният чип и процесорът ISP са само два от компонентите, които ще бъдат интегрирани в Snapdragon 820. Qualcomm вероятно ще даде повече детайли за процесора и други компоненти като модем и DSP процесора, тъй като ще се опита да привлече интереса към 820 преди пускането му през следващата година.

И въпреки че сегашният Snapdragon 810 не намери място в Galaxy S6, той се ползва в редица известни устройства, включително LG Flex2, HTC One M9, Xiaomi MiNote Pro и в таблета Sony Xperia Z4 Tablet.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X