Телеком Услуги

Motorola на Lenovo ще прави телефони по-бързо и по-евтино

Владимир Владков

В навечерието на обявяването на финансовите резултати Lenovo каза, че ще работи усилено, за да пуска продукти по-бързо от новопридобитото поделение Motorola Mobility.

Lenovo иска от екипа на Motorola да съкрати времето за разработка на продукти, каза главният изпълнителен директор на китайския гигант Ян Юанцин. „До края на жизнения цикъл продуктът не е конкурентен, особено Moto G, Moto X“, каза той.

Ян иска от компанията да обновява своите смартфони и да добавя нови модели на всеки 6 месеца. „В бъдеще ще подобрим нашия развоен цикъл. Във всеки момент наш продукт ще бъде конкурентен“, каза той.

Освен това Lenovo ще създаде по-опростено портфолио от апарати, с по-малко модели в него.

В четвъртък китайската компания обяви, че ще съкрати 3200 работни места и ще преструктурира мобилния си бизнес, като целта е да се създаде по-леко опериране, което да се конкурира по-успешно.

Motorola Mobility, която Lenovo придоби миналата година, бе сред бизнес групите, заплашени от съкращения. Lenovo плати $2,9 милиарда за Motorola, но бизнесът е твърде скъп за поддръжка, а и все още носи загуби. Компанията обеща да преобразува операциите на Motorola през следващите две до три тримесечия.

Ян каза, че бизнесът на Motorola се нуждае от $2 млрд., за да работи нормално. Собственият бизнес на Lenovo със смартфони обаче изисква разходи от само $400 милиона и въпреки това успява да достави същото количество продукти.

„Смятаме, че можем да спестим $850 млн. след преструктуриране“, добави Ян.

Lenovo прави промени, тъй като се сблъсква с все по-силна конкуренция на пазара на смартфони. През второто тримесечие нейните доставки на смартфони нараснаха с 2,3% на годишна база, но като цяло пазарният й дял спадна. Конкурентите на Lenovo в Китай, включително Xiaomi и Huawei, обявиха ръстове съответно 29% и 48%, според IDC.

Но дори да свие разходите, Lenovo е убедена, че преструктурирането ще доведе след време до стабилен ръст на смартфоните. Ян каза, че иска неговата компания да стане третият в света най-голям производител на смартфони след Samsung и Apple.

IDG News Service, Пекин

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X