Телеком Услуги

Nokia търси партньори за производство на смартфони

Computer World

Nokia възнамерява да се върне на пазара на смартфони, но няма да произвежда устройства. Това сподели Раджив Сури, президент и главен изпълнителен директор на компанията, в интервю за германското списание Manager Magazin. По думите му тя няма да възтановява производствените подразделения, които бяха придбобити от Microsoft, а ще продава лицензи за използване на търговската марка.

От Nokia и преди са отричали, че възнамеряват да възстановят производството на устройства. С това ще се заемат партньорски организации, каквито, според Сури, компанията вече търси. По условията на договора, сключен с Microsoft, Nokia няма право да излиза на пазара на смартфони до 2016 г.

Същевременно предположения за това, че компанията планира завръщане, бяха изказвани многократно. В края на миналата година президентът на Nokia Technologies, Рамзи Хайдамус, заяви че разработката телефони и продажбата на лиценьи са перспективни направления. През април пък сайтът Re/code съобщи, че бившият производител вече привежда този план в действие и подготвя модели, които трябва да видят бял свят през следващата година.

В същото време от Nokia не възнамеряват създаване на собствена мобилна платформа. Компанията заявява дори намерение да продаде картовата услуга Here, която би могла да бъде един от най-важните елементи при една подобна инициатива.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X