Телеком Услуги

CES 2015 демонстрира какви са тенденциите при смартфоните

Computer World

Изложението за потребителска електроника Consumer Electronics Show в Лас Вегас никога не е било ориентирано към демонстрация на нови смартфони, но на него често се правят редица интересни аноси, позволяващи да се предскажат основните тенденции в сферата за предстоящата година. CES 2015 не бе изключени от това правило.

Производителите на смартфони изпитват трудности да накарат потребителите да обновяват  апаратите си, тъй като новите модели не предлагат радикално нови възможности. Съдейки по показаното на CES обаче индустрията не стои на едно място – показаните предложения предлагат по-мощни процесори, подобрени екрани и камери.

Какво конкретно предлагат производителите. LG не отстъпва от идеята за извитите смартфони – компанията предсави G Flex2. Моделът предлага намален диагонал на екрана от 6 до 5,5 инча и увеличена резолюция до 1080p.

Извитият профил на Flex смартфоните е призван да ги направи по-ергономични и удобни за използване, но по всичко личи, че реалната полза от това дизайнерско решение е минимална. Междувременно заиграването на тема извивка на екрана при Samsung Galaxy Note Edge изглежда полезно. При това устройство екранът е извит по продължение на един от страничните ръбове, като на тази “странична” част от него може да се изобразява спомагателна информация.

Струва си да се отбележи, че LG Display демонстрира коцептуален модел с екран с извити ръбове от двете страни на смартфона, така че по всичко личи, че идеята ще бъде подхваната и от други производители. Най-важното в случая е да бъдат създадени приложения, които удачно да използват заобления край на устройството. Изобразяваната там информация трябва да е необходима и да бъде извеждана така, че да не разсейва потребителя.

Въпреки че не беша забележимо на CES 2015, може спокойно да се предскаже, че настоящата година ще се увеличат моделите от висок клас, прелагащи QHD резолюция (2560 на 1440 пиксела). Тази особеност вече е налична при Google Nexus 6 и LG G3.


CES 2015 демонстрира какви са тенденциите при смартфоните

© Computer World, Computerworld.bg

С екрани с висока резолюция ще бъдат оборудвани и по-евтини телефони. Базовият модел ASUS ZenFone 2, поддържащ LTE се очаква да струва 199 долара в САЩ. Той предлага 5,5 инча диагонал и разделителна способност 1080p. Устройството предлага 13-мегапикселова задна камера и 5-мегапискелова предна. Като цяло може да се заключи, че през тази година потребителите ще получат повече, отколкото през миналата година за същите пари, дори когато става дума за бюджетни апарати на цена до 200 долара.

По Flex2 и ZenFone 2 може да се съди какво да се очаква през 2015 г. и по отношение на вътрешните компоненти.  Първят от двата моела изпозлва 64-битов 8-ядрен процесор Snapdragon 810 — новият флагмански чип на Qualcomm.

Вероятно той ще се използва и в редица други устройства от висок клас, предлагайки по-пъргава работа, поддръжка на по-бърза памет, LTE с по-висока скорост, както и, благодарение на графичния процесор Adreno 430, възпроизвеждане на 4K видео.


CES 2015 демонстрира какви са тенденциите при смартфоните

© Computer World, Computerworld.bg

ZenFone 2 е оборудван с 4 GB оперативна памет, като нейният обем също обещава увеличаване на бързодействието при работа с множество приложения. До сега производителите като цяло не бързаха да надуват показателите на продуктите си по този показател, но предложението на ASUS може да предсказва промяна в това отношение.

Засега тайванската компания едва започва усвояването на този пазара и се нуждае от нещо особено, с което да прилвече вниманието на потребителите. ASUS се старае да постигне това с хардуени показатели. Междувременно Alcatel OneTouch пък атакува от друг фронт – софтуера. Моделите на компанията от семейството PIXI 3 могат да работят под Android, Firefox OS или Windows Phone, като операционната система се избира при покупка. Подобен избор вече предлага HTC, като последнията флагман на компанията, M8, е наличен във весии с Android и WIndows Phone.

Какво означава всичко това са клиентите? Ако някой купил водещ модел през миналата година, то замяната му през тази по всяка вероятност ще е лишена от смисъл. За всички останали обаче, използващи по-стари апарати, или за онези искащи да се сдобият с качесвено устройство за по малко пари, предложенията за 2015-та изглеждат примамливи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X