Телеком Услуги

Lenovo приключи придобиването на Motorola Mobility от Google

Computer World

Финал на сделката по придобиване на Motorola Mobility от Google обяви Lenovo. От китайската компания посочват, че благодарение на нея те се позиционират като третия по големина производител на смартфони в света.

Lenovo възнамерява да управлява Motorola като собствено дъщерно дружество, като седалището на му ще остане в Чикаго, САЩ. Със завършването на придобиването компанията добавя към собствеността ново портфолио и около 3500 служители в целия свят, между които около 2800 служители в САЩ, работещи по дизайна, проектирането, продажбите и поддръжката на изключителните устройства на Motorola.

"Motorola вече е изградила солидно присъствие на пазара. Последните им резултати показват, че потребителите са развълнувани за техните изключителни продукти, които се открояват с дизайн и простота – сподели Лиу Юн, изпълнителен вицепрезидент на Lenovo, президент на Lenovo Mobile Business Group, както и председател на управителния съвет на Motorola. – С допълнителните предимства на нашите две компании, очакваме да продадем над 100 млн. мобилни устройства през тази година."

Google ще запази собствеността си върху по-голямата част от патентите на Motorola Mobility.

Общата цена на придобиване е приблизително 2,91 млрд. долара (с някои дребни последващи корекции), включваща близо 660 млн. долара в брой и над 519 млн. новоиздадени обикновени акции от Леново на средна стойност от 750 млн. долара. Това е приблизително 4,7% от капитала на Lenovo, прехвърлен към Google при приключване на сделката. Оставащите 1,5 млрд. долара ще бъдат платени под формата на запис на заповед с три годишен падеж. Google ще получи и допълнителна компенсация от около 228 млн. долара за размера на краткосрочните активи и оборотни средства на Motorola към момента на финализиране на сделката.

Придобиването е одобрено от всички регулаторни органи на Китай, ЕС, Бразилия, Мексико, включително и органите на САЩ за лоялна конкуренция, както и от Комитетът за чужди инвестиции на САЩ, който за пети път, от 2005 г. насам, дава съгласие на Lenovo за придобиване американски компании.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X