Телеком Услуги

Apple Watch - 5 неща, които може, и 5 неща, които не може

Владимир Владков

Най-новото приспособление на Apple е странно – високотехнологичен часовник, който според шефа на компанията Тим Кук щял да „предефинира онова, което хората очакват“ от електроника за носене. Часовникът прави доста повече неща от показване на точно време, но както на практика върши? И какво не може?

Струващият $350 Apple Watch е предвидено да се носи през целия ден, като разчита на връзката си с iPhone за повечето функции. Той може да следи вашата фитнес активност, да общува с приятели и да стартира богат набор от приложения. Той може дори да прави плащания в магазина.

Показваме ви 5 неща, които Apple Watch може да прави, следвани от 5 неща, които не може.

  1. Разговори и съобщения. Има разнообразни начини за общуване с устройството: потребителите могат да пращат и да получават съобщения като ги диктуват или избират от предварително зададени шаблони. Има вграден микрофон и говорител за осъществяване на разговори, макар че тези обаждания трябва да се правят през придружаващия смартфон, а не директно от часовника към мобилната мрежа. Потребителите могат да заглушат входящите позвънявания, покривайки часовника с ръка. Има и нови начини за комуникация, наречени „цифрово докосване“, което дава възможност на хората да рисуват по екрана на часовника и да пращат картинките на приятели, почти както е при драскулките в Snapchat.
  2. Siri. Личният помощник на Apple може да бъде достъпен през часовника с фразата „Hey, Siri“, или като се натисне короната (по-широка, отколкото в стандартен часовник) отстрани на часовника. Със Siri потребителите могат да диктуват съобщения до приятели, да получават указания от навигацията за всеки завой или да правят локални търсения, например за часа на дадена кинопрожекция.
  3. Следене на фитнес дейностите. Apple каза, че часовникът може да помогне на хората да водят по-здравословен живот, като ги кара да си поставят цели в рамките на приложения или чрез следене на техните физически дейности, ползвайки вградени сензори. Има акселерометър подобен на този в смартфона, както и сензор за пулса, който ползва LED и фотодиоди с инфрачервена светлина и светлина във видимия спектър. Приложението Activity в Watch ще направи графики с данни за калориите, изгорени при тези дейности, или колко дълго сте стояли прав. Приложението Workout предоставя по-гранулирана информация за специфични дейности като бягане и колоездене. Междувременно приложението Health в iPhone ще помогне на хората да споделят тези данни с външни приложения за фитнес и здравословно състояние.
  4. Пазаруване. Една от най-интересните функции е, че часовникът поддържа Apple Pay, нова система, предназначена да замени дебитните и кредитни карти при покупките. На базата на NFC технология, която вече има в доста Android смартфони, но не и в моделите на Apple, картодържатели на карти Visa, Master Card и Amex ще могат да съхраняват информацията от своята карта във файл, като Apple ще създаде номера на акаунта в устройството за всяка карта, съхранена в чипа Secure Element. Носещите Watch ще могат да купуват стоки просто натискайки бутона под короната и размахвайки китката си пред специалните четци в магазина. Apple каза, че работи с Macy's, McDonald's и много други магазини, които ще инсталират такива четци.
  5. Приложения. Apple Watch има съвсем нов интерфейс, който показва приложения като малки кръгли икони. Часовникът ползва т.нар. от Apple „taptic engine“ за предупреждения и известия от приложенията, така че той ще завибрира на китката ви, когато те пристигнат. Има редица инсталирани приложения като календар, карти, снимки и музика. Потребителите могат да управляват музиката в своя iPhone през часовника, но тя може да бъде възпроизвеждана и директно от часовника, макар че не е ясно каква памет има в него. Инструментите WatchKit ще помогнат на разработчиците да пишат още приложения за часовника.


Apple Watch - 5 неща, които може, и 5 неща, които не може

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Apple Watch - 5 неща, които може, и 5 неща, които не може

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Apple Watch - 5 неща, които може, и 5 неща, които не може

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Apple Watch успява да побере много функции в един малък корпус. Има обаче и 5 неща, които няма в него:

  1. Универсална съвместимост. Много от функциите в часовника, като получаване на обаждания и е-писма, изискват сдвояване с iPhone. Засега часовникът ще работи само новите iPhone 6 и 6 Plus, както и с предишното пето поколение iPhone - 5, 5C и 5S. Няма никаква причина да смятаме, че в бъдеще ще работи с телефони под Android или Windows.
  2. Клавиатура. За да пращате съобщения, трябва да ги диктувате директно на микрофона или да изберете от предварително зададените отговори. По подобен начин работят и смарт часовниците, разчитащи на Google Android Wear. Apple каза, че часовникът е достатъчно умен да анализира входящите съобщения и да покаже на екрана подходящите отговори, които да бъдат изпратени.
  3. Своя собствена камера. Watch може да показва любими снимки от Mac или iPhone, но не разполага с вградена камера. Той може да се ползва като отдалечен визьор за камерата във вашия телефон. Можете да ползвате часовника и да щракнете кадъра или да пратите таймер към камерата в телефона.
  4. Вграден GPS и Wi-Fi. За целта трябва да го свържете с вашия iPhone. Ако излезете на велораходка или правите други неща, които не могат да бъдат измерени със стъпки от акселерометъра, Watch не може да засече изминатото разстояние без помощта на телефона.
  5. Една важно нещо, което липсва за Apple Watch, е точна дата на пускането му. Apple каза, че часовникът ще бъде наличен в магазините „в началото на 2015 г.“, но по-точна информация не даде.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X