Телеком Услуги

Android с почти 85% дял при смартфоните

Computer World

Доминацията на Google на пазара на смартфони достигна нови висоти с достигането 84,6% дял на операцонната система Android сред новите устройтсва. По данни на Strategy Analytics ръстът на популярността на платформата през второто тримесечие на 2014 г. е за сметка на BlackBerry, iOS и Windows Phone.

249,6 млн. смартфона с Android са били одтавени през април, май и юни. През аналогичния период на миналата година те са били 186,8 млн. бр. Дялът на Google през второто тримесечие е около седем пъти по-голям от този на Apple iOS (35,2 млн. бр.), който намалява от 13,4% през минлата година до 11,9% през настоящата.

“Ръстът на Android в световен мащаб се захранва от високото търсене на евтини смартфони в най-важните региони като Китай, Индия и Африка – обяснява Нийл Моустън, изпълнителен директор на Strategy Analytics. – Основната заплаха по отношение на бъдещия ръст на Android е задаващото се портфолио от смартфони с големи екрани от Apple през следващите между 3 и 6 месеца.”

Милиони потребители на Android по целия свят вероятно ще се прехвърлят на iPhone с по-голям екран по-късно през годината, добавя още той.

Глобалните доставки на смартфони са нараснали с 27 на сто през втората четвърт на настоящата година, спрямо аналогичния период на 2013 г. – от 233 на 295,5 млн. бр. Въпреки че този ръст е най-бавният за сегмента от 5 г., той продължава да е силен в Азия и Африка и по-слаб в Европа и Северна Америка.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X