Телеком Услуги

Samsung пуска Tizen смартфон, планира и Tizen телевизор

Владимир Владков

Samsung представи в понеделник първия си смартфон, изграден на базата на операционната система Tizen, а през следващата година планира да пусне и телевизор, работещ с тази операционна система.

С 4,8-инчове дисплей HD Super AMOLED и 4-ядрен процесор на 2,3 GHz моделът Samsung Z, описван от корейската компания като първия наличен в търговската мрежа Tizen смартфона, ще работи с Tizen версия 2.2.1.

Устройството разполага с вграден сензор за пръстов отпечатък и ултрапестелив режим, при който телефонът остава в работно състояние дори при минимално количество на енергията в батерията, така че да е полезен при спешни случаи. Смартфонът има 2GB RAM памет, 16GB вътрешна памет за съхранением и слот microSD, който поддържа карти с капацитет до 64GB.

Samsung Z ще бъде показан на конференцията за разработчици Tizen Developer Conference в Сан Франциско, която започва във вторник. Той ще е на пазара от третото тримесечие на тази година в Русия, като се планира пускането му и в други страни по-късно.

Samsung каза, че допълнителни приложения за устройството ще могат да се свалят от Tizen Store след пускането на Samsung Z, като плановете се да има приложения за Русия и страните от ОНД, както и едногодишна промоционална програма за разработчици.

Компанията, която проектира своите смартчасовници Gear 2 и Gear 2 Neo именно около Tizen, планира да пусне и телевизори и друга битова електроника с базираната на Linux операционна система, която е подкрепена от Intel и други важни играчи. Наскоро се появиха публикации, че Samsung планирала да пусне телефони, създадени за Tizen.

„Очакваме да пусне базирани на Tizen телевизори през 2015 г., каза представител на Samsung в понеделник. - Samsung непрекъснато работи по проекта Tizen, за да развие най-иновативната технология и да заздрави позициите си на лидер на ТВ пазара", добавя той.

Samsung планира да пусне през юли софтуерен развоен пакет за своите Tizen телевизори, още преди пускането на самите телевизори на пазара.

Дългосрочната цел на компанията е да инсталира операционната система на разнообразни устройства. „Samsung е обещала да развива екосистемата Tizen в широк кръг от базирани на Tizen продуктови категории, включително мобилни устройства, технологии за носене и, разбира се, телевизори", обяснява представителят на компанията.

Разработчиците могат да видят виртуално всички необходими ТВ функции, без да разполагат с физически телевизор, коментират от Samsung. - Разработчиците могат отдалечено да модифицират кода на своите компютри с нова функция за дебъгване, докато в миналото трябваше да са свързани директно към софтуера на телевизора, за да поправят грешките в приложенията."

SDK Beta предоставя и разнообразни сценарии, включително Smart Interaction, който дава възможност на потребителите да контролират своя телевизор чрез прости жестове и гласови команди, както и мултиекранна функция, която може да се ползва за свързване на телевизора към разнообразни устройства, включително мобилни апарати и електроника за носене.

IDG News Service, Бангалор 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X