Телеком Услуги

Geeksphone продава в Европа AndroidMozilla телефон през Amazon

Владимир Владков

Geeksphone Revolution, Android смартфон, в който купувачите могат лесно да инсталират мобилната операционна система на Mozilla, вече се продава във Франция, Германия и Великобритания, скоро ще достигне и до Италия.

Телефонът е по-скъп от модели с подобен хардуер като Moto G на Motorola, но Geeksphone се надява, че хората ще платят допълнително за възможността да стартират Mozilla Boot2Gecko OS.

Boot2Gecko, позната и като Firefox OS, е изградена около приложения, писани на HTML5. Mozilla Foundation я представя като по-отворена алтернатива на Android и iOS, която е по-подходяща за ниския клас смартфони.

За разлика от други платформи, съдържанието, купувано от потребителя, се притежава от него, а не е обвързано с конкретното устройство, обясняват от Mozilla. Разработчиците са стимулирани да разпространяват приложения както си искат, дори да създават собствени нови магазини за приложения, които да се конкурират със собствения Firefox Marketplace на Mozilla.

Организацията ще даде възможност на клиентите на телекомите да ползват марката Firefox, така че независими производители трябва да намерят друго име, въпреки че ОС, функциите и магазинът за приложения остават едни и същи. Geeksphone е избрала да нарече ОС Boot2Gecko, което е името на проекта по време на разработката на платформата.

Revolution стартира първо Android при зареждането, но след това потребителите могат да изберат за заменят Google OS с платформата на Mozilla. Потребителите ще могат да стартират и операционни системи и на други общности, казаха от Geeksphone без да уточняват кои.

Апаратът разчита на двуядрен процесор на Intel Z2560 Atom с тактова честота 1,6 GHz, има 4,7-инчов екран с резолюция 960 на 540. Оперативната памет е 1GB, а вградената памет за съхранение е 4GB, но тя може да се разширява чрез microSD карти. Телефонът разполага с 8 мегапикселова камера и батерия с капацитет 2000 mAh.

Телефонът е наличен и в Испания от няколко дена, като може да се купи за €239 от магазините на Amazon във Франция, Германия и Великобритания. Той може да бъде поръчан и от уеб сайта на Geeksphone.

IDG News Service, Лондон 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X