Телеком Услуги

Първите смартфони с Ubuntu ще бъдат показани в Барселона

Computer World

Първите смартфони, базирани на мобилната версия на Ubuntu ще видят бял свят през 2014 г. Това сподели главният изпълнителен директор на Canonical, компанията разработчик на операционната система, Марк Шатълуорт, по време на конферентен телефонен разговор журналисти. Също така той допълни, че устройствата ще се произвеждат от китайските компании BQ и Meizu.

Шатълуорт не разкри други детайли около устройствата, но намекна, че смартфонтът на BQ ще може да работи с две SIM карти, а този на Meizu ще разполага и с операционната система Android, като потребителят ще може да избира коя от двете да зареди.

Очаква се устройствата да бъдат демонстрирани на изложението Mobile World Congress, което ще се проведе между 24 и 27 февруари в Барселона, Испания.

Ubuntu е една от най-популярните дистрибуции на Linux, често сочена за по-лесна за инсталиране и използване от своите конкуренти. В началото на 2013 г. Canonical, стояща зад разработката, обяви плановете си да пусне в обръщение мобилна версия на операционната система.

В средата 2013-та компанията стартира проект за публично финансирана (crowdfunding) разработка на смартфон от висок клас, базиран на операционната система. Въпреки че кампанията започна с ударен успех, събирайки над 1 млн. долара за няколко часа, енсутиазмът около концептуалния телефон Edge бързо утихна. В крайна сметка бяха събрани малко под 13 млн. долара, което бе доста по-малко от търсените 32 млн.

Според Шатълуорт целта на Ubuntu е да се превърне в третата по популярност мобилна платформа. Това би я поставило пред конкуренти като Windows Phone и BlackBerry OS, които в момента са на съответно трета и четвърта позиция, след лидерите Android и iOS. По данни на Gartner операционните системи на Microsoft и BlackBerry заемат 5% от пазара, а тези на Google и Apple – цели 94%.

Шатълуорт вярва, че ключът към завоюване на пазарен дял ще бъде конвергенцията – сливането на настолните и мобилните платформи, така че работата и изчисленията свършени на едната да са веднага достъпни чрез приложения на другата. Компанията обмисля и пълното обединяване на двете платформи в едно цяло.

Canonical ще се фокусира и върху разширавяне на броя приложения за смартфоните, базирани на Ubuntu. Именно липсата на ключови приложения е причина за много критики към Microsoft and BlackBerry. Шатълуорт сподели, че иска 50-те най-популярни приложения за Android и iOS да бъдат налични и за Ubuntu от момента на стартиране на продажбите на новите устройства.

IDG News Service, San Francisco

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X