Телеком Услуги

Първите смартфони с Jolla Sailfish се очакват на 27 ноември

Владимир Владков

Финландската стартираща фирма Jolla ще започне да доставя първите си смартфони от 27 ноември във Финландия.

Операторът DNA е организирал дебютно събитие в центъра на Хелзинки, на което са поканени 450 човека, поръчали предварително устройството. Другите потребители, които също са поръчали апарата, ще го получат скоро след това, а по магазините ще се появи в началото на декември, добавят от DNA.

Jolla (на финландски името означава малка гумена лодка) е основана през 2011 г. от група бивши служители на Nokia, които искаха да продължат разработката, която производителят на телефони започна за операционната система MeeGo.

Първият й смартфон засега се казва просто Jolla и има 4,5-инчов екран, 8-мегапикселова задна камера и LTE чип. Вградената памет за съхранение е 16GB, която може да бъде разширена с помощта на карта microSD.

По-важното от хардуера е операционната система Sailfish, която според Jolla ще привлече потребители на конкурентни платформи. За да подпомогне наличието на полезни за потребителите приложения, операционната система ще може да стартира и Android приложения. В сряда Jolla обяви, че потребителите ще могат да свалят Android програми от Yandex.Store, в която има над 85 000 приложения. Jolla обяви още, че ще ползва картографската технология на отдела Here в Nokia.


Първите смартфони с Jolla Sailfish се очакват на 27 ноември

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Jolla е подобрила сензорната навигация – потребителите могат да приплъзнат екрана на телефона от която и да е страна, за да се върнат към първоначалния екран и да затворят приложението с плъзгане отгоре надолу. Потребителите могат да проверяват новостите в социалните мрежи в т.нар. изглед Events, който се появява с приплъзване от долната част на екрана.

Дебелият 9,9 мм телефон е проектиран да изглежда все едно е направен от две тънки плочки, слепени заедно. Операционната система може да разпознае и да взаимодейства с електронни компоненти в задния капак на телефона, които могат да се ползват за добавяне на функции или съдържание и да променят външния вид, като тази концепция Jolla нарича „другата половина". Потребителите могат да сменят цвета на задната част с различни капаци.

Помощната програма дава възможност на потребителите да избират приложенията, които действително искат, вместо да разчитат на многобройни предварително заредени.

Телефонът на Jolla ще струва €399 ($535) без договор.

Jolla не отговори веднага на въпросите за пускането на телефона в други страни. През август компанията каза, че първите й партиди смартфони са изкупени предварително от потребителите и от избрани търговски канали в 136 страни по света.

IDG News Service, Лондон

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X