Телеком Услуги

MWC 2013: Нов чип за малки клетки вещае интересно бъдеще на мобилните мрежи

Владимир Владков

Ако боравим с терминологията на „Междузвездни войни", малките клетки, за които мобилните оператори и производителите на оборудване говорят на Световния мобилен конгрес, приличат повече на странната двойка андроиди R2-D2 и C-3PO, отколкото на техните врагове – фалангите от идентични пустинни войници на Империята.

„Малките клетки" е технологичен термин, който се ползва за описание и на малки клетъчни базови станции, и на операторски Wi-Fi точки за достъп, които покриват най-разнообразно оборудване. Тези продукти обаче могат да бъдат толкова различни, колкото разнообразни задачи изпълняват. Малките клетки са една от големите надеждни на операторите да накарат приложенията, ползвани от потребителите, да работят по-бързо и то на най-гъстозаселените градски райони. По този начин те ще успяват да обслужват хиляди онлайн потребители в района на голям концерт например, а на предприятията ще осигурят безжични услуги в корпоративния „кампус".

В резултата малките клетки явно няма да изглеждат и да действат по еднакъв начин. Те могат да бъдат по-малки и по-големи, по-умни или по-глупави, по-защитени от метеорологичните условия, както и да са базирани на разнообразни технологии в зависимост от техните задачи. Някои дори ще могат да променят категорията си в бъдеще.

Сред големите имена в тази област са Cisco Systems и Nokia Siemens Networks, които вече говориха за новите продукти тип „малки клетки", показани на MWC. Ruckus Wireless също представи на конгреса външна Wi-Fi AP и продукт, който осигурява на операторите едновременно точка за достъп и мобилна клетка, закачвана на леки мачти и други външни места. Broadcom показа чипове, проектирани да захранват широк кръг от малки клетки, като масовите доставки се очакват по-късно тази година.

Малките клетки трябва да се различават, за да могат да работят с различни настройки. В повечето случаи операторски Wi-Fi ще стои обикновено вътре, а малката клетъчна базова станция ще „иде" навън, според Ruckus, която създаде реноме на доставчик на безжични LAN.

За разлика от Cisco и някои други производители, Ruckus дава предимство на клетъчното радио и на Wi-Fi AP в една кутия, вместо да прави специална клетка, която да се побира в нейната точка за достъп. Това е и идеята на платформата й SmartCell 8800, демонстрирана на MWC 2013. Моделът 8800 събира и двата компонента в едно и също устройство, което се монтира на улични лампи, с Ethernet свързване на Wi-Fi и клетъчните части от устройството, заяви Стив Хратко, маркетинг директор на Ruckus, отговарящ за операторския сегмент. Моделът 8800 може да ползва по-просторната 5GHz лента за Wi-Fi радиото, за да осигури бекхол линия и за двете системи, ако сайтът все още няма кабелна свързаност.

Този подход улеснява изграждането на „неутрални хостове", при които собственикът на мрежата инсталира всички малки клетки в даден район. Някои правителства и общински съвети изискват това, защото не искат стълбовете за улично осветление да бъдат окичени с клетки на многобройни оператори. С помощта на 8800 операторите могат или да споделят Wi-Fi радиото, или всеки да сложи свои собствени клетки в редуващи се 8800, възползвайки се от факта, че клетките имат по-голям обхват от Wi-Fi.

Ruckus представи и модела ZoneFlex 7782, най-новата й точка за достъп за външна инсталация, която ползва няколко потока от данни, за да осигури до 900 Mbps споделена скорост. Версия на 7782 може да бъде настроена да обслужва масово посещавани места като стадиони, насочвайки лъчите към отделните потребители, когато те се нуждаят от тях.

Насочвайки се към още една употреба на Wi-Fi, Ruckus е оборудвала най-малките си точки за достъп за бекхол през клетъчна мрежа. Доставчиците на услуги ще могат да прикачват клетъчни модули към Ruckus ZoneFlex 7321 AP чрез USB, като тази конфигурация е предназначена за захранване на обществени Wi-Fi услуги във влакове, автобуси и фериботи.


MWC 2013: Нов чип за малки клетки вещае интересно бъдеще на мобилните мрежи

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Производителят на комуникационни чипове Broadcom също отправя взор към операторския сегмент, представяйки на MWC 2013 свои чипове за малки клетки. Новостите включват процесори за широк кръг малки клетки, например модели за домове, за малки фирми, корпоративни изделия и външни системи за обществен достъп.

За домашните femtocell Broadcom предлага комбинирани радиочестотни и бейзбанд изчисления в един чип с намален размер, по-ниска цена и енергийно потребление. Той е проектиран за 3G WCDMA femtocell, които обслужват до 8 потребители. Друга версия на същия чип е проектиран за поддръжка на до 16 потребители в малки фирми. Очаква се тези чипове да се доставят в масови количества през това тримесечие. За високия клас на домашния пазар Broadcom представи своя първи чип за LTE femtocell.

Broadcom обяви и чип за малки клетки, който работи в 3G WCDMA и може да бъде надграден до 4G LTE, както и модел, който може да оперира едновременно във WCDMA и в LTE. Тези чипове ще поддържат до 32 потребители във WCDMA и до 128 потребители в LTE, ако операторът притежава 20MHz спектър за LTE.

Малките клетки с вградена поддръжка и на 3G, и на LTE могат да помогнат на операторите да предложат по-добра производителност и за глас, и за данни, но повечето LTE оператори все още пренасят гласовите обаждания през 3G, както и да подобрят възприемането от всички техни потребители, които преминат от 3G към 4G телефони, обясняват от Broadcom.

Компанията прави още една крачка напред по отношение на гъвкавостта и разнообразието, представяйки развойна платформа, която производителите могат да ползват за създаване на малки клетки, поддържащи едновременно 3G, 4G и Wi-Fi. Платформата е базирана на нейния процесор XLP-208, който компанията получи с придобиването на NetLogic миналата година. Тя може да ползва и други чипове на Broadcom в зависимост от нуждите на производителите.

XLP-208 е многонишков процесор, който може да изпълнява допълнителни задачи като мониторинг за смущения. Развойната платформа ще бъде пусната масово през второто тримесечие.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X