Телеком Услуги

Спътникът SES-5 ще предложи повече сателитен капацитет за Европа, Африка и Близкия изток

Владимир Владков

Комуникационният сателит SES бе изстрелян успешно в Космоса с помощта на ракетата носител ILS Proton Breeze M. Тя бе изстреляна в 00:38:30 ч. местно време в Байконур на 9 юли (21:38:30 българско време). След мисия продължила 9 часа и 12 минути Breeze M, втората фаза на ракетата Proton, успешно е освободила сателита SES-5 директно на геостационарна трансферна орбита, съобщиха от SES.

SES-5 бе проектиран и построен за SES от Space Systems/Loral (SS/L) – водещ производител на сателити за търговски цели. Спътникът ще бъде позициониран на 5оЕ и притежава 36 активни транспондера в Ku-обхвата и 24 активни транспондера в C-обхвата. SES-5 има два лъча в Ku диапазона, като единият ще обслужва клиенти в Северния и Балтийския регион, а другият в Субсхарна Африка, както и два C-честотни лъча, един с глобално покритие и още един с хемисферно покритие над Европа, Африка и Близкия изток. Сателитът осигурява и обратен канал в Ka честотния обхват с възможност са гъвкави операции между Европа и Африка. SES-5 е проектиран да осигури високо качество и голям обхват за сателитна телевизия (DTH), широколентов интернет, морски комуникации, GSM бекхол и VSAT приложения в Европа, Африка и Близкия изток, допълват от телекомуникационния оператор.

SES-5 притежава L-честотен апарат за Европейската геостационарна служба за навигационно покритие (EGNOS). „Товарът" за EGNOS, разработен за Европейската Комисия, ще подобри надеждността и точността на навигационните позициониращи сигнали в Европа.

"SES-5 отбелязва второто успешно изстрелване с ILS-Proton през 2012 за SES и е третият SES спътник доставен от Space Systems/Loral за последните 10 месеца, казва Ромейн Бауш, президент и изпълнителен директор на SES. - Нещо повече, SES-5 е дом на EGNOS за Европейската комисия. Мощният сателит се включва във флотилията на SES под номер 51. Благодарим на екипите на Space Systems/Loral, ILS, на Производствено-изследователския център „Круничев" и SES за за себеотдайната работа, чрез която осигуриха тоталния успех на мисията. Бихме искали да благодарим и на Европейската комисия, че се довери на SES да приюти EGNOS. След щателни тестове в орбита SES и клиентите могат да разчитат на нови модерни комуникационни възможности над Европа, Африка и Близкия изток."

Вицепрезидентът на Европейската комисия Антонио Таяни, отговарящ за сектор „Индустрия и предприемачество", добави, че „изстрелването на EGNOS доказва стремежът на ЕК да осигури позициониращ сигнал с най-голяма прецизност към гражданите и бизнеса в Европа. Тази крачка ще осигури нови бизнес възможности днес и в бъдеще, особено след като EGNOS започне да работи с Galileo, когато Galileo стартира в 2014."

Следващото изстрелване на апарат на SES е планирано за септември 2012, когато ракета носител Ariane 5 ще изведе в орбита ASTRA 2F, произведен от Astrium, от европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана.

CW/Б 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X