Телеком Услуги

Carrier Ethernet 2.0 и SDN определят бъдещето на мрежовите платформи

Computer World

NetEvents е едно от събитията през годината, които дават ценна и интересна информация под формата на презентации и дебати за най-новите тенденции в мрежовия свят. В последните няколко издания на конференцията силен акцент падна върху облачните технологии. Без да изместват поглед от “нашумелите” облаци, поредното EMEA издание на NetEvents в Германия обърна сериозно внимание на две нови технологии - Carrier Ethernet 2.0 (СЕ 2.0) и SDN (Software Defined Networking), които ще дадат много подобрени възможности в използването и управлението на мрежовите ресурси и услуги.

Боб Меткалф обяви Carrier Ethernet 2.0

Боб Меткалф, създател на Ethernet технологията и съветник в MEF (Metro Ethernet Forum), се включи чрез видеоконферентна връзка САЩ-Германия в конференцията, за да обяви второто поколение на Carrier Ethernet. То се отличава с 3 нови стандартизирани характеристики: поддръжка на работа с множество класове услуги (Multiple Classes of Service - Multi-CoS), взаимна свързаност (Interconnect) и управляемост, позволяващи доставката на диференцирани приложения върху взаимосвързани мрежи по света. Всички те се доставят чрез напълно интегрирани свойства на услугите (Service Attributes), споразумения за реализация (Implementation Agreements) и спецификации на управлението (Management Specifications).

“CE 2.0 е много по-напред от стандартизираните Ethernet услуги, предлагани от един доставчик и дефинирана до момента като Carrier Ethernet 1.0 (CE 1.0) – смята Меткалф. - Второто поколение Carrier Ethernet предлага възможност за опериране с до 8 услуги (за сравнение CE 1.0 предлага само 3), 2 от тях съответно са разпределени в направленията E-Line, E-LAN, E-Tree и E-Access.”

CE 2.0 ще дава значителна стойност на всички типове потребители: корпоративен сегмент, малък и среден бизнес, компаниите, продаващи Интернет на едро, мобилни оператори и производители на мрежово оборудване.

Според IDC през 2011 г. са били купени над 1,2 милиарда нови Ethernet порта. От тях 400 милиона са кабелни, а 800 млн. - WiFi. “Измина повече от десетилетие откакто Ethernet си позволи да навлезе във WAN архитектурата и 7 г. откакто бяха дефинирани първите мрежи и услуги от операторски клас, които познаваме като Carrier Ethernet – каза Меткалф. - За пръв път Ethernet услугите бяха стандартизирани и приети в повече от 100 компании. Повече от хиляда продукта и услуги носят MEF сертификационното лого сред 150 компании по света. Същевременно MEF нарасна до близо 200 членове.”

“CE 1.0 позволяваше стандартизирани Ethernet услуги да бъдат доставяни само в рамките на един оператор – каза Нан Чен, основател и президент на MEF по време на видеоконфернтната сесия. – Чрез CE 2.0, може да доставят обособени приложения върху взаимосвързани, управляеми мрежи по света. Разширените Multi-CoS възможности за пръв път стандартизират мрежовите операции през различни географски нива и приложения. Това подобрява качеството на услугата (QoS) и оптимизира ефикасността в глобален мащаб. Спецификациите за взаимосвързаност разширяват влиянието и разпростират Carrier Ethernet по света, а новите спецификации за управление предоставят достъпна мащабируемост и измеримост. Споразуменията за реализация на мобилния backhaul създават стандарти за ефективни и надеждни 4G мрежи и услуги, предоставяйки оптимизирано използване на backhaul линиите на мобилните оператори и възможности за по-високи приходи за доставчиците през Multi-CoS взаимосвързаности.”

“За корпоративния сектор CE 2.0 означава по-постоянно качество на услугите и свързаните с тях SLA договори без да има значение къде са разположени офисите – каза Майк Волгенде, директор „Управление на бизнес процеси“ във Verizon и председател на борда на директорите в MEF. - За малките и средни фирми CE 2.0 ще осигури ползване на различни Multi-CoS услуги като Интернет и хостинг през една Carrier Ethernet линия с по-високо ниво на параметрите в SLA договорите.”

След 2 г. очакваме големи SDN мрежи

Повечето съвременни мрежови устройства имат собствени ОС и собствени функции, предлагани от различните производители на оборудване.

Никой няма глобален поглед върху мрежата и това създава много затруднения при правилното управление и използването на мрежовите ресурси, заяви Дан Пит, изпълнителен директор на Open Networking Foundation (ONF). В основата на инициативата SDN, поддържана от Deutsche Telekom, Facebook, Google, Microsoft, Verizon и Yahoo (членове на борда на ONF)- лежи OpenFlow, комуникационен протокол, който дават достъп до платката за пренасочване на пакети в мрежовия комутатор или маршрутизатор.

OpenFlow е стандарт за софтуерно дефинирани мрежи със сериозен потенциал в близко бъдеще. Според Пит, този протокол премахва нуждата от стотици, понякога хиляди комутатори и маршрутизатори, позволявайки на мрежовите мениджъри да преместят опорните маршрутизатори в периферията и да следят по-добре работата на мрежата. И тъй като контролерът се адаптира чрез софтуерен код, мрежовите мениджъри получават свободата да програмират свои собствени мрежи. OpenFlow и SDN са част от основните цели за разработка на ONF.

SDN означава мрежова архитектура, в която мрежовият контрол е отделен от физическата топология. Отделянето от мрежовата архитектура позволява създаване на софтуерно ниво за управление, като се използват различни модели на разпространение от тези в слоя на данните. OpenFlow позволява „пътят на мрежовите пакети“ през мрежата от комутатори да бъде зададен от софтуер, който работи на отделен, по-евтин сървър. Това разделяне на контрола от функцията препращане на пакетите предоставя възможност за „по-вещо“ управление на трафика в сравнение с онова, което предоставят списъците за контрол на достъпа (ACL) и маршрутизиращите протоколи, като се заобикалят повечето скъпи частни софтуерни приложения, продавани заедно с мрежовия хардуер. OpenFlow е стандартен интерфейс за контрол на мрежовите комутатори, няма изисквания за използване на OpenFlow в рамките на SDN. OpenFlow често грешно се дава като еквивалент на SDN, допълни Дан Пит.

Протоколът OpenFlow притежава огромен потенциал за интелигентни изчисления, като позволява на организациите по-лесно да модифицират, контролират и управляват съвременните динамични физически и виртуални мрежи. Той може да помогне при оптимизацията на енергопотреблението чрез по-лесно откриване на ненатоварени устройства и автоматичното им изключване до появата на необходимост от допълнителни ресурси.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X