Телеком Услуги

SES Astra с рекорден брой излъчвани HD канали

Владимир Владков

Над 5200 ТВ канала, 1200 от които в HD формат, излъчва вече SES Aastrа, като по този начин затвърждава лидерската си позиция в сателитния пренос на ТВ съдържание. Само за втората половина на 2011 г. компанията е добавила към портфолиото си повече от 100 HD канала.

Повечето излъчвани от SES програми са създадени в Северна Америка и Европа, но големият ръст се дължи и на телевизионни канали от развиващи се пазари в Латинска Америка, Тихоокеанския регион Азия и Африка, заявиха от оператора.

В момента SES предава 44 DTH платформи (сателитно съдържание директно до дома на потребителя), което е повече от всеки друг сателитен оператор в света. Освен 5200 ТВ канала, компанията излъчва и почти 1000 радио канала чрез своята сателитната флотилия.

„Тези цифри са ненадминати в нашата индустрия и ясно демонстрират предимствата на сателитното разпространение за пренос на висококачествено съдържание до голям брой зрители, коментира Фердинанд Кайзер, главен търговски директор на SES. - В рамките на инвестиционната програма за развитие на сателитната ни флотилия отбелязваме голям ръст на нови канали в Латинска Америка, Тихоокеанския регион и Африка. Добавянето на нови HD канали става с все по-голяма скорост и ще остане сериозен фактор за растежа на нашата компания", добави той.

Същевременно SES обяви пренасрочване на изстрелването на нейния сателит SES-4, който по новия график трябва да бъде изведен в орбита от космодрума Байконур на 15 февруари с ракетата „ Proton Breeze M".

SES-4 е 20-киловатов сателит, разполагащ с 52 транспондера в C обхвата и още 72 в Ku обхвата. Сноповете в С-обхвата обслужват източното полукълбо – Европа и Африка, цялата територия на Северна и Южна Америка, както и глобален сноп за поддръжка на мобилни и морски потребители. 4 мощни регионална снопа в Ku обхвата ще предоставят услуги на потребители в Европа, Близкия изток, Западна Африка, както и в Северна и Южна Америка. Новият сателит е базиран на доказалата се чрез работата си в космоса платформа Space Systems/Loral 1300, като проектният й експлоатационен срок е над 15 г. SES-4 ще стане 50-ия сателит в глобалната флотилия на SES и ще бъде най-големият и най-мощен сателит на компанията. Той ще замени спътника NSS-7 на 338 градуса източна дължина и ще предоставя по-голям капацитет от утвърдил се орбитален слот.

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X