Телеком Услуги

Анализатори прогнозират бум на гигабитовите безжични мрежи

Владимир Владков

Нахлуването на първите продукти по стандарта 802.11ac ще бъдат „топло посрещнатиНахлуването на безжични мрежи, базирани на стандарта 802.11ac, се очаква да стане, когато първите продукти се появят по-късно тази година, пише в доклад на IMS Research.

Над 3 милиона продукти, поддържащи 802.11ac, включително точки за достъп и ноутбуци, ще бъдат доставени от още през първата година след появата им, прогнозира IMS.

„Това е много положителен старт", каза Филомена Берарди, старши анализатор в IMS.

Новите продукти ще се появят по магазините в края на годината. Чипсети и маршрутизатори бяха демонстрирани на изложението CES 2012.

Малко по-късно ще бъдат доставени и лаптопи с 802.11ac, според Берарди. След това технологията ще стане масова, а през 2016 г. ще бъдат доставени повече от 400 милиона устройства.

Бъдещият стандарт 802.11ac ще предлага по-високи скорости от възможните сега чрез 802.11n благодарение на използването на по-широк спектър и по-усъвършенствана антенна технология.

Но подобряването на производителността има своята цена. Предприятията ще трябва да купуват нови клиенти и точки за достъп, а съществуващите Wi-Fi чипсети не могат да бъдат надградени, за да поддържат 802.11ac, според Aruba Networks, която все пак очаква технологията да стане много популярна.

Движещата сила е растящото количество видео трафик в корпоративните мрежи, каза Петер Торникрофт от Aruba Networks в неотдавнашно видео за основите на 802.11ac.

Не всички продукти ще имат вградена поддръжка за стандарта от първия ден. Първите смартфони с 802.11ac няма да са достъпни преди 2014 г., казват от IMS. Това основно е резултат от по-високите цени и проблеми с размерите.

Но смартфоните и другите клиенти все пак ще могат да се свързват с W-Fi мрежи, ползвайки 802.11n, тъй като повечето точки за достъп ще бъдат способни да поддържат двата стандарта едновременно - 802.11n в обхвата 2,4GHz и 802.11ac в обхвата 5GHz.

Независимо от сложните икономически условия предприятията влагат повече пари в Wi-Fi мрежи. Общите приходи нараснаха с над 20% през третото тримесечие на миналата година спрямо същия период на предишната година, като това се дължи до голяма степен на 40% скок на корпоративните продажби, обясняват от пазарния анализатор Dell'Oro Group.

IDG News Service, Стокхолм 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X