Телеком Услуги

М-Тел демонстрира успешна работа на LTE в София

Computer World

7 секунди за сваляне на музикален албум и 3D онлайн геймърски турнир през демо-мрежата на М-Тел, работеща по 4G технологията LTE

Първата тестова мобилна мрежа от четвърто поколение по стандарта LTE заработи в София. Мрежата от ново поколение, изградена съвместно от М-Тел и Ericsson, показа отлична средна скорост към клиента от над 93 Mbps (104,8 Mbps пикова), като цял музикален албум с големина 63 MB бе прехвърлен за под 7 секунди. За това време младата ни надежда в леката атлетика Карин Околие пробяга 60 метра. Освен висока скорост обаче, LTE осигурява много по-малко времезакъснение и по-бърза реакция от страна на сървърите, което позволява ползването на 4G мрежата за приложения в реално време като телевизия, видеоконференции с висока резолюция и 3D онлайн игри. Именно състезание между репортери от български медии в 3D рали турнир организира през мобилната си LTE мрежа Мобилтел. Въпреки сериозните изисквания на подобни приложения към скоростта на връзката и времето за реакция, участниците нито за момент не почувстваха, че не играят на PS3 директно от домашната си конзола. „Иновациите са движени от хората. Затова избрахме сценарий, показващ и технологията, и човешките възможности.


Радваме се, че М-Тел като един от най-големите работодатели в България показва за пореден път, че прогресът е движен от хората“, каза Хорст Пертъл, главен технически директор на М-Тел. Той добави, че за период от 5 г. безжичните скорости, предоставяни от клетъчната мрежа на М-Тел, са скочили почти 100-кратко - от малко над 1 Mbps през 2006 г. на над 100 Mbps при тази демонстрация на LTE. “Скоростта означава подобряване на усещането за удовлетвореност на клиентите. Ако през UMTS мрежата те са можели да свалят 750 MB филм за 4 часа и 45 минути, то през HSPA+ покритието (42 Mbps скорост към клиента), достъпни в 5-те най-големи български града (София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе), този файл се сваля за 2 минути и 38 секунди. В тестовата LTE мрежа потребителят ще се нуждае само от 1 минута и 15 секунди. В момента в света са пуснати в експлоатация 24 LTE мрежи, a още 52 тестови демонстрации се провеждат в 19 държави, като до края на 2012 г. се очаква в света да заработят поне 91 LTE мрежи. „В Австрия Telekom Austria вече стартира LTE в търговски „режим“, а в други две държави от групата на телекома (TAG) – Хърватско и Словени са преминали етапа на тестване на LTE. Като част от международната група TAG М-тел може да се възползва от техния опит и ноу-хау, когато дойде време да въвеждаме и нашата LTE мрежа в търговска експлоатация“, добави Пертъл.

Кога можем да очакваме LTE услуги и в България?
М-Тел получи лиценз от КРС за тестване на LTE мрежа в началото на август тази година. „Сериозно предизвикателство е регулаторната рамка – най-важното е регулаторът да даде разрешение за новия лиценз, каза Пертъл. - Честотите, на които може да се пусне LTE, са различни – от 800 MHz, през „GSM” обхватите 900 и 1800 MHz, до най-използваната сега в Европа 2600 MHz. Логично е, че има голяма разлика не само в производителността и работата на LTE в тези радиообхвати, а и в начина на разгръщане на мрежата и необходимите за добро покритие и наситеност инвестиции“, обясни техническият директор на М-Тел. Според него, регулаторният орган и правителството са изправени пред предизвикателството да осигурят най-ниската възможна честота за развитие на тази технология. Вторият проблем пред бързото навлизане на LTE са терминалите. „Една от причините М-Тел да не бърза с комерсиалното разгръщане на технологията са именно крайните устройства, въпреки че според производителите на пазара вече има над 100 продукта, поддържащи LTE, но те работят на различни честоти, а някои смартфони са разработени специално за американския пазар, където Verizon вече има над 2 млн. LTE абонати. За съжаление реалистичният срок за достигане на технология до крайните потребители е в края на 2013 или началото на 2014 г. „Топката е в регулатора. Когато КРС очертае рамката за технологията, ние ще сме готови за действие. Затова отрано разиграваме различни сценарии с тази технология“, каза Пертъл. Колкото до цените на LTE достъпа, според него все още е твърде рано да се говори по тази тема. „В Германия LTE пакети с включени многобройни услуги се предлагат за около 50 евро на месец. Не мисля, че е правилно да се прави аналогия в момента. Зависи кога ще пуснем тези услуги у нас, както и как ще „оформим“ пакетите, т.е. какви услуги ще включим в тях. Наясно сме, че няма как да сравняваме ценово абонатите в Германия с тези в България“, добави Пертъл.


Приложения, разчитащи на LTE
„LTE ще осигури много по-добро изживяване на потребителите при уеб браузване, масова достъпност на услугите на е-правителство, на приложения за медицинската индустрия, а най-вълнуващи за младите хора са игрите. Технологията ще им позволи да играят игри независимо от местоположението“, каза Пертъл. Според прогнозите на анализаторите до 2016 г. в света ще има над 5 млрд. потребители на мобилен широколентов достъп. Мартин Юнгберг от Ericsson добави, че мобилният широколентов (ШЛ) достъп допринася за създаване на едно по-добро общество. „Доскоро основните неща, нужни на хората, бяха храна, подслон, комунални услуги (ток, вода). В ШЛ общество тези базови нужди се допълват от образование, здравеопазване, търговия”, каза Юнгберг, мениджър „Мобилни ШЛ услуги“ в бизнес поделението за мрежи на Ericsson. Той даде за пример клиниката Aravind в Индия за лечение на очни болести. “Тя може да оцелее без доктор, който да присъства физически , като с LTE нейните са достъпни навсякъде, където LTE мрежата има покритие“.

Вторият пример за ефективна употреба е онлайн обучение в Khan Academy, която предоставя над 2000 упражнения, достъпвани през смартфон. “С LTE тези лекции могат да се предлагат с по-високо качество”, каза специалистът от Ericsson. Според него бъдещето на ШЛ достъп е мобилно. Днес в света има 1 млрд. абонати на фиксирани ШЛ мрежи и още толкова на мобилни ШЛ мрежи. През 2016 г. ще има 5 млрд. мобилни ШЛ потребители, тъй като желанието на хората е да имат добър интернет навсякъде и по всяко време през различни устройства като таблети, лаптопи, смартфони. “За 3G има доста такива устройства, за LTE също идват - над 100 са вече на пазара”, добави Юнгберг. LTE дава тласък на ШЛ достъп – по-добра производителност, по-бързо ще сваляне на файлове, по-бърз отговор, видеоконференции, по-голям капацитет. Използва се нов радиоспектър, означаващ повече капацитет, т.е. повече потребители да имат достъп до повече услуги по едно и също време, като разходите за внедряване и експлоатация на мрежата ще намаляват, добави той. Според Мартин Юнгберг в България LTE би помогнало на държавата да развие слабо населените райони. „10% по-голямо покритие с ШЛ достъп увеличава БВП с 1%, каза той. - LTE може да осигури ШЛ интернет навсякъде. Той е и добра основа за изискванията на следващото десетилетие.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X