Телеком Услуги

Deutsche Telekom и Lufthansa пуснаха безжична хотспот услуга на борда на самолетите

Владимир Владков

Deutsche Telekom представи дългоочакваната FlyNet, нова пасажерска услуга, предоставяна от Lufthansa Airlines, която предлага на пътуващите с полетите на немската авиокомпания високоскоростен достъп на Интернет в самолета.


Широколентовата Интернет услуга FlyNet ще се ползва на междуконтиненталните полети на Lufthansa. Промоционалният период за безплатната й употреба е до края на януари 2011 г.


Телекомът разшири обхвата на своите HotSpot точки, разположени на 8000 места в Германия и 72 високоскоростни влакове ICE на немските железници, като сега те са налични и на всички самолети за трансконтинентални полети на Lufthansa. Заедно с технологичния си партньор Panasonic Avionics Corporation DT затваря една комуникационна пропаст, която съществуваше досега, а именно липсата на Интернет по време на полет, заявяват от немския оператор. Услугата ще се предлага от 1 декември за някои полети до Северна Америка, като до края на 2011 г. ще бъде реализирана за всички далечни дестинации на авиокомпанията.

Едвард Коцел, главен директор „Целта ни е да предоставим на потребителите най-добрата възможна свързаност 24 часа в денонощието, независимо къде се намират, заяви Едвард Коцел, главен директор "Tехнологии и иновации" в Deutsche Telekom AG. - Преди 5 години предоставихме HotSpot мрежа във високоскоростните влакове ICE на Deutsche Bahn, а сега услугата на борда на самолетите на Lufthansa означава, че наистина „небето" е границата. Тази инициатива е нов пример за това как ние реализираме стъпка по стъпка визията си за свързан живот и работа", добавя Коцел.

Чрез Telekom HotSpot трансконтиненталните пътници ще разполагат със същия неограничен Интернет достъп, с който работят и на земята. Тази услуга гарантира пропусквателната способност в целия пътнически салон, като пътниците могат да се свързват с Интернет с помощта на всякакви WLAN устройства като лаптопи и смартфони. Това ще им позволи да прекарат времето на полета по-приятно, сърфирайки в Интернет или достъпвайки корпоративните сървъри през VPN връзка, както и да комуникирайки с бизнес партньорите си чрез е-поща. Изключително бързата свързаност означава, че дори големи прикачени файлове могат бързо да бъдат свалени на компютъра. Чрез FlyNet Lufthansa в сътрудничество със стратегическите си партньори Telekom и Panasonic Avionics Corporation, ще стане първата авиокомпания, която ще предлага широколентов интернет на всички пътници на презокеанските полети.

Всички потребители на мобилните комуникации на DT ще могат да ползват HotSpot според условията на договора си за клетъчни телефони. Те ще трябва да плащат такса от 1,8 евро за всеки 10 минути във FlyNet. За да отбележи старта на услугата FlyNet обаче, достъпът до нея ще бъде безплатен за всички пасажери до края на януари 2011 г., обещават от авиокомпанията.

След промоционалния период пасажерите могат да се регистрират за услугата чрез кредитната си карта, чрез друг роуминг партньор или плащайки чрез „спечелените мили" от акаунта си за Miles & More. Стандартните кредитни карти предлагат цени за FlyNet от 10,95 евро за 1 час и 19,95 евро за 24 часа. Потребителите могат да купят услугата и на борса на самолета, като продължат да я ползват в летищните салони на Lufthansa след полета.

DT пусна своето WLAN предложение през 2002 г. и в момента има над 44 000 HotSpot инсталации в целия свят. В Германия предложението включва мобилни HotSpot точки в ICE влаковете на немските железници, като тяхното движение със скорост 300 км/ч не е пречка за потребителите, желаещи да сърфират в Интернет, добавят от оператора. „Чрез FlyNet пасажерите ще летят със скорост 1000 км/ч и ще се радват на Интернет достъп със скорост към клиента до 5 Mbps, обясняват от компанията. - Планираме да разширим нашето HotSpot предложение за мобилен Интернет и към други авиолинии", добавят от DT. 

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X