Техавто

Обединеното кралство може да забрани продажбата на коли с вътрешно горене още през 2030

Мария Динкова

Обединеното кралство може скоро да забрани продажбата на коли с вътрешно горене през 2030. Очаква се министър-председателят Борис Джонсън да обяви новината, като това е пет години по-рано в сравнение с последната цел и цяло десетилетие по-рано от първоначално предвиденото, пише Engadget. Продажбата на хибридни автомобили ще продължи до 2035, но превозните средства, използващи бензин и дизел, бързо ще трябва да изчезнат от магазините.

Предполага се, че съкратените срокове имат за цел да подпомогнат пазара на електрически автомобили и ще доближат Обединеното кралство до изпълнението на климатични си цели. Очаква се правителството да похарчи 500 млн. паунда за построяването на инфраструктура за зареждане на електрически коли в страната.

Тази новина обаче едва ли ще зарадва производителите на автомобили. Honda и Toyota се отказаха от по-ранните дискусии за преминаване към изцяло EV бъдеще. От Honda отбелязват, че забраната дори на хибридните превозни средства ще бъде твърде ограничаваща, докато от Toyota предупредиха, че ще преосмислят инвестициите си в Обединеното кралство, ако има забрана на хибридите. Почти незначителното забавяне на забраната на хибридите вероятно ще улесни прехода, но за компаниите определено ще представлява предизвикателство.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X