Техавто

Технически преглед по звук

Александър Главчев

Цифровите технологии проникват във все повече професии и стигат и до автомеханиците. Чешкият автопроизводител Шкода започна тестове на мобилно приложение с изкуствен интелект (ИИ), можещо да провежда диагностика на автомобили по звука на техния двигател.

Целта е да се оцени обективно текущото износване на частите и да се уведомят техниците навреме за необходими операции по поддръжка. Системата взима предвид различни параметри на конкретното превозно средство и анализира профила на неговото използване, обясняват от компанията.

Приложението първо записва зука, генериран от автомобила, и преобразува аудио файла в спектрограма, която визуално показва акустичните сигнали. След това тази информация се съпоставя с помощтта на ИИ с предварително записани звукови шаблони за идентифициране на аномалии.

Според разработчиците софтуерът е в състояние да разпознава десет шаблона с точност от над 90%, включително такива на кормилната уредба, компресора на климатика и съединителя за автоматичната скоростна кутия. В бъдеще се планира техният брой да бъде разширен.

Ако бъдат открити несъответствия с зададения шаблон, специален алгоритъм определя причината за шума, потенциалната нужда от поддръжка или ремонт и посочва как да се премахне проблемът.

За да извършат точна диагностика, автотехниците се нуждаят само от обикновен смартфон или таблет с инсталирано приложение Sound Analyzer.

От миналото лято приложението е тествано в 14 европейски държави. Общо в експеримента са участвали 245 представителства, предоставили своите аудио записи за обучение на алгоритъма.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X