Техавто

Създателят на Nikola се оттегля от компанията

Иван Гайдаров

Един от сочените като основни конкуренти на Tesla в бъдеще - стартъпът Nikola - обяви, че основателят на компанията Тревър Милтън доброволно се оттегля от поста изпълнителен председател.

От компанията за електрически камиони заявяват, че бордът е приел оставката на Милтън, а Стивън Гирски, бивш зам.-председател на General Motors и член на борда на Nikola, е назначен за председател. Решението влиза в сила незабавно.

"Nikola наистина e в кръвта ми и винаги ще бъде, но фокусът трябва да бъде върху компанията и нейната мисия, която променя света, а не върху мен", казва Милтън в свое изявление и добавя: "Затова взех трудното решение да се обърна към Управителния съвет и доброволно да се оттегля като изпълнителен председател. Основаването на Nikola и превръщането ѝ в компания, която ще промени транспорта към по-добро и ще помогне да защитим климата на нашия свят, беше невероятна чест."

Главният изпълнителен директор на Nikola Марк Ръсел коментира, че компанията остава ангажирана със своите цели и продължава да създава стойност за акционерите.

"Нашите приоритети остават непроменени и в сътрудничество с партньорите ни се фокусираме върху изпълнението на нашите стратегически инициативи и полагане на основите, за да станем вертикално интегриран доставчик на транспортни решения с нулеви емисии", заявява Ръсел.

Съобщението идва, след като компанията Hindenburg Research обвини Nikola в измама. Производителят на електромобили отхвърли обвиненията, като заяви, че в тях има "десетки" неточни твърдения. Комисията по ценните книжа и борсите и Министерството на правосъдието разследват твърденията, че компанията е подвела инвеститорите.

Hindenburg Research твърди, че Милтън е направил неверни твърдения относно технологията на Nikola, за да расте компанията му и да си осигури партньорства с производители на автомобили.

GM наскоро взе дял от 11% в компанията и заяви, че ще произведе електрически пикап на основата на водородни горивни клетки Badger на Nikola до края на 2022 г. Миналата седмица изпълнителният директор на GM Мери Бара заяви, че e инвестирал 2 милиарда долара в стартъпа за електрически автомобили.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X