Интернет На Нещата

Телекомите се надяват на поне $3 млрд. от eSIM в свързаните коли

Владимир Владков

Операторите може да генерират поне $3 милиарда допълнителни приходи от услуги до 2025 г. от колите, оборудвани с вградени SIM карти (eSIM).

Това прогнозира Juniper Research, която обяви, че до 2025 г. броят на автомобилите на пътя, които ще са оборудвани с eSIM, ще надхвърли 200 милиона, при около 110 милиона през 2020 г.

Мобилните оператори са в много добра позиция да капитализират този растеж, но те трябва да се потрудят сериозно за тези пари. Голямата им "драма" е, че eSIM не е "заключена" към мрежата на определен оператор.

"Успехът на операторите на пазара ще зависи от това кои платформи ще предложат най-всеобхватни услуги с добавена стойност на автомобилните ОЕМ производители", каза Сам Баркър от Juniper Research. Това означава, че предлагането на базова мрежова свързаност няма да е достатъчно.

Същевременно 5G също си пробива път към свързаните коли. Според Juniper Research, през 2025 г. над 30 милиона превозни средства в света ще са свързани към 5G мрежи. И макар че те ще представляват под 15 на сто от всички свързани автомобили, те ще генерират 25% от трафика от данни.

"В резултат операторите ще трябва да сложат по-висока такса за 5G автомобилни връзки, за да могат да се справят с допълнителния трафик от данни, генериран от автомоблите с 5G", допълват от Juniper Research.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X