Техавто

Tesla пуска акции за 5 млрд. долара

Мария Динкова

Tesla Inc разкри своята най-голяма програма за продажба на нови акции като публична компания, пише Reuters. С този ход организацията цели да се възползва от големия интерес на Wall Street и да събере 5 млрд. долара, които ще подпомогнат бъдещите планове за растеж.

Новината идва ден, след като влезе в сила разделянето на акциите 5 за 1, което е първото подобно от юни 2010. В допълнение тази година стойността на акциите на Tesla постигнаха почти шесткратното увеличение.

Tesla се опитва да разшири продукцията на съществуващите превозни средства и да построи нови заводи край Берлин, Германия и Остин, Тексас. Компанията също така планира да пусне нови модели автомобили, включително футуристичния Cybertruck и полукамиона Tesla Semi.

Компанията обяви, че планира да използва новите средства, за да подобри своя баланс и за общи корпоративни цели.

Експертите изтъкват, че този ход не е изненадващ: "Те ще се нуждаят от средства за всички нови съоръжения, които строя, както и за новите инициативи за растеж".

10 банки, сред които Goldman Sach, Bank of America Securities, Citigroup Global Markets и Morgan Stanley, ще извършват продажбата, като все още от Tesla не са уточнили краен срок за постигане на целта.

Според Дейвид Уистън, анализатор в Morningstar Research, предстои да се види колко точно пари в крайна сметка Tesla ще успеят да съберат. В края на юни компанията разполагаше с 8,6 млрд. долара.

С пазарна капитализация в момента около 465 млрд. долара, компанията се превърна в най-големият в света автомобилен производител през юли.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X