Техавто

Първата японска летяща кола направи успешен тест

Иван Гайдаров

Въпреки че превозното средство на снимката изглежда като мотоциклет с двигатели за летене, това всъщност е летящ автомобил, произведен от японската SkyDrive Inc. И той наистина може да лети. Във видеоклип на тестов полет, представен пред репортери, превозното средство с един човек на борда се вдига на 1-2 метра от земята и се задържа в продължение на четири минути, съобщава CGTN.com, добавяйки, че тестът е проведен в Toyota Test Field.

Това е първата публична демонстрация на летящ автомобил в японската история.

Томохиро Фукудзава, който ръководи проекта на SkyDrive, коментира, че се надява "летящата кола" да се превърне в реален продукт до 2023 г., но признва, че подсигуряването на безопасността е от решаващо значение.

"От над 100 проекта за летящи автомобили в света само шепа са успели да направят успешни тестове с човек на борда. Надявам се, че много хора ще искат да използват нашата разработка и да се чувстват в безопасност", коментират от компанията пред Associated Press.

Засега машината може да лети само между 5 и 10 минути, но ако това време се вдигне до 30 минути, тя вече ще има повече потенциал, включително за износ към места като Китай, каза Фукудзава.

За разлика от самолетите и хеликоптерите машините, известни като eVTOL (електрическо вертикално излитане и кацане) автомобили, биха могли да предложат персонални пътувания от точка до точка, поне на теория. Те също така би трябвало да бъдат напълно автоматични.

Към момента обаче, размерите на батериите, контролът на въздушното движение и други проблеми с инфраструктурата са само част от многото потенциални предизвикателства пред комерсиализацията на технологията.

"Много неща трябва да се случат, за да бъде комерсиализирана тази технология", казва Санджив Сингх, професор в Института по роботика в университета Карнеги Мелън и съосновател на стартъп компанията Near Earth Autonomy, която също работи по проект за eVTOL електромобил, цитиран от CGTN, и добавя: "Ако един подобен апарат струва 10 милиона долара, никой няма да го купи. Ако лети пет минути, също. Това важи също така, ако тук-таме падат от небето".

SkyDrive започва като доброволчески проект, наречен Cartivator, през 2012 г. с финансиране от водещи японски компании, включително автомобилния производител Toyota Motor Corp., Panasonic Corp. и разработчика на видеоигри Bandai Namco.

Успехът на този тест означава, че той ще бъде повторен извън Toyota Test Field до края на годината, съобщава CNN.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X