Техавто

Ford и Bosch представиха напълно автоматизирана система за паркиране

Иван Гайдаров

В известния гараж Bedrock's Assembly в Детройт се провежда експеримент, който особено ще впечатли тези, които мразят търсенето на места за паркиране. Ford обединява усилия с Bosch, за да представи автоматизирана технология за паркиране, която дава възможност на превозното средство да маневрира и да се паркира в гаражна клетка или свободно място само.

Демонстрационният проект, който ще продължи до края на септември, използва свързани тестови превозни средства Ford Escape, които могат да комуникират със сензори на Bosch, инсталирани в гаражната клетка. Тази технология и комбинацията от сензори за помощ на водача дава на тестовите автомобили умението да намират празни места за паркиране, да избягват предмети и хора по пътя към тях и накрая да паркират без човешка намеса.

С въвеждането на технологията шофьорите могат да излязат от автомобилите си в определена зона и след това просто да използват приложение, за да стартират процеса на автоматизирано паркиране. Те също така могат да използват приложението, за да извикат превозните си средства до определената зона. Въпреки че системата се нуждае от инфраструктура, за да работи успешно, тя отваря множество възможности, защото сензорите на Bosch могат да бъдат монтирани както в нови сгради, така и в стари конструкции. "Автоматизираните решения за паркиране носят стойност за собствениците на гаражи, като позволяват по-ефективно използване на вътрешните пространства", се казва в съобщението на Ford. "С автоматизирано паркиране в същото пространство могат да се настанят до 20 процента повече превозни средства."

Bosch работи над решенията за паркиране от години и дори си партнира с Daimler за подобен експеримент с превозни средства на Mercedes-Benz в Щутгарт през 2017 г. Местните власти в Щутгарт одобриха автоматизираната система за паркиране през 2019 г., което позволява на Bosch и Daimler да разработят напълно технологията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X