Техавто

Кой е автомобилният производител с най-висока пазарна капитализация?

Иван Гайдаров

Пионерът в електрическите превозни средства Tesla вече е вторият автомобилен производител на планетата в класацията за най-голяма пазарна стойност. Toyota Motor е единствената компания в сектора, която остава пред тази на Илън Мъск.

Това се случи, след като в сряда Tesla удари поредния рекорд. Акциите ѝ скочиха с повече от 22 долара (4,2%) и достигнаха 569,56 долара. Този скок осигури на Tesla пазарна стойност от около 103 милиарда долара, с което производителят на електромобили изпревари доскорошния номер 2 Volkswagen. Пазарната капитализация на германския производител е около 99 милиарда долара.

По-рано този месец Tesla премина пиковата пазарна стойност на Ford Motor от около 81 милиарда долара, като по този начин протегна ръка към титалата "Най-скъпа американска автомобилна компания в историята". В този момент акциите на Tesla бяха на нива от около 470 долара, но изкачването не спря до тук. Иначе в рамките на последните три месеца акциите на Tesla са скочили с невероятните 125%.

Сега, когато Volkswagen остава в огледалото за обратно виждане на лидера при електромобилите, единствено Toyota се оказва с по-висока пазарна капитализация, но това надали ще се промени скоро. Японската компания се оценява на повече от 230 милиарда долара, което означава, че акциите на Tesla ще трябва да достигнат около 1250 долара на брой, а тези на Toyota да не се покачват, за да може Илън Мъск да се похвали с първото място.

Ако говорим за реални продажби обаче, е хубаво да е ясно, че Toyota и Volkswagen заедно продават над 50 пъти повече превозни средства от Tesla, но компанията на Мъск расте по-бързо и е водещият световен производител на електрически автомобили.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X