Техавто

VW представи мобилна зарядна станция за електромобили

Иван Гайдаров

Tesla не е единственият производител на автомобили с грандиозни планове в сферата на електрическото задвижване. Германският автомобилен гигант Volkswagen представи прототип на робот за зареждане не електромобили, който ще се придвижва до колите, спестявайки на шофьорите главоболията по откриване на свободни места, където да напълнят акумулаторните си батерии. Автономният помощник ще се свързва с базовата станция и ще доставя 50kW на електромобилите при поискване, независимо дали то ще бъде направено през приложение или през интелигентна мрежа. Макар че това няма да е достатъчно за пълното презареждане на повечето електромобили, то ще осигурява достатъчно заряд, за да можете да се стигнете до дома си например.

За да се ориентират при придвижването си в границите на паркинг пространствата и при намирането на свободен порт за зареждане, роботите разчитат на камери, лазерни скенери и ултразвукови сензори. Технологията позволява в един паркинг да работят няколко машини.

От VW коментират, че точната дата на пускането на пазара на новата им разработка все още не е ясна. Тя вероятно ще зависи от редица фактори, включително способността за разпознаване и използване на различните портове за зареждане, тъй като роботите надали ще са особено перспективни, ако обслужват единствено модели на VW.

Технология като тази би могла да бъде жизненоважна за по-широкото приемане на електрическите превозни средства. За да доминират на пазара, те ще трябва да разчитат на достатъчно зарядни станции. Възможността те да бъдат мобилни отваря нови хоризонти, тъй като е нереалистично да се очаква всяко паркомясто да бъде електрифицирано в скоро време.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X