Техавто

Има ли бъдеще "кибер камиона" на Tesla?

Владимир Владков

Tesla представи своя многофункционален лекотоварен пикап, който се обсъжда в медиите и във форумите, посветени на Tesla от много време. В типичен за Илън Мъск стил, представянето на Cybertruck също бе доста екстравагантно.

И макар че дизайнът на пикапа едва ли ли ще се хареса на всеки, идеите, заложени в него, наистина звучат обещаващо. "Трябва ни устойчива енергия сега. Ако не разполагаме с пикап, не можем да решим този проблем", каза Мъск, добавяйки, че "топ 3 на най-продаваните в Америка превозни средства са именно лекотоварни камиони тип пикап.

Ръбатият дизайн на CyberTruck не е пречка да бъдат поръчани вече над 200 000 броя

© Tesla

Ръбатият дизайн на CyberTruck не е пречка да бъдат поръчани вече над 200 000 броя


В графиката, подготвена от Statisa, която използва данни от Националната асоциация на САЩ на автомобилните дилъри, се вижда, че пикапите държат 17,6 на сто от всички продажби на леки автомобили през тази година, отстъпвайки единствено на изключително популярната категория на кросоувърите. Освен това 71,6 на сто продажбите на леки коли попадат именно в категорията на лекотоварните камиони, илюстрирайки нуждата от електрически задвижвани модели.
Infographic: Why Tesla''s Cybertruck Makes Sense | Statista You will find more infographics at Statista

Електрически пикап ще позволи на Tesla да навлезе в съвсем нов пазарен сегмент, в който спестяването на въглеродни емисии ще бъде много голямо. И макар че шофьорите на пикапи не са сред най-запалените привърженици на електромобилите, здравият вид на Cybertruck може да убеди някои от тях да променят мнението си.

Cybertruck прилича на нещо средно между колата DeLorean от филма "Завръщане в бъдещето" и изтребител Стелт, Tesla определено играе хазартно в този силно конкурентен пазар, но се надява този футуристичен стил да "омае" редица потребители. С корпус от стомана и устойчива на изстрели от 9-милиметров пистолет, най-евтината версия на Cybertruck ще се продава за $39 000 с пробег от 250 мили, докато най-скъпата версия ще струва $69 900, а пробегът е двоен – 500 мили.

Пазарният сегмент е доста примамлив, като General Motors обяви, че печели по $17 000 от всеки продаден пикап. Както показва другата графика на Statista, Ford серия F е най-добре продавания пикап през тази година с над 662 574 продадени бройки, според данните на GoodCarBadCar.net, следвана от Dodge Ram и Chevrolet Silverado. Въпреки тази силна конкуренция Tesla има причини за увереност в пазарния успех. Устойчивият бизнес се превърна в проблем за някои от големите конкуренти като Ford и General Motors потвърдиха, че също разработват електрически лекотоварни модели. Друг фактор, който работи в полза на Мъск, е подобряващото се финансово положение на Tesla, което означава, че дори Cybertrucks да не се продава според очакванията, това няма да се отрази сериозно на компанията.
Infographic: America''s best-Selling Pickup Trucks | Statista You will find more infographics at Statista

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X