Техавто

VW предупреждава за свиване на продажбите, въпреки доброто последно тримесечие

Иван Гайдаров

В сряда, Volkswagen Group отчете по-големи от очакваните приходи за третото тримесечие, но намали очакванията си за цялостните доставки на автомобили през 2019 г., позовавайки се на "предизвикателна пазарна среда".

Най-големият автомобилен производител в света отчете оперативна печалба от 4,5 милиарда евро за третото тримесечие на 2019 г. Това е сериозен ръст в сравнение с оперативната печалба от 2,7 милиарда евро година по-рано. Анализаторите, цитирани от Reuters, очакваха тя да достигне 4,4 милиарда евро. По доброто представяне на компанията се отрази позитивно на акциите на компанията, които се качиха с 0,5%.

"Много сме доволни от резултата. Неговото постигане със сигурност не е толкова лесно в наши дни", коментира Франк Уитър, главен финансов директор на Volkswagen, пред CNBC.

Предизвикателна среда

Деветмесечната коригирана оперативна печалба на Volkswagen е в размер на 14,8 милиарда евро, спрямо 13,3 милиарда евро за същия период на миналата година, съобщиха от компанията.

Въпреки това от компанията предупреждават, че забавянето на глобалното търсене ще доведе до спад в годишните доставки. "Въпреки ръста в пазарния ни дял, Volkswagen Group предвижда пазарите на автомобили да се свият по-бързо, отколкото се очакваше в много региони на света", категорични са от германския автомобилен производител, и добавят: "С оглед на тази ситуация, очакваме доставките за клиенти през 2019 г. да са на нивата от предходната година. Досега се очакваше леко увеличение".

По-рано този месец конкурентите на автомобилния производител от Ford също намалиха прогнозата си за оперативна печалба за годината, позовавайки се на по-слабо от очакваното представяне в Китай и други пазарни предизвикателства.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X