Техавто

Fiat Chrysler и собственикът на Peugeot преговарят за сливане

Иван Гайдаров

Fiat Chrysler Automobiles и френският собственик на Peugeot - PSA Group – обявиха, че водят преговори за сливане. Ако те приключат успешно, биха довели до създаването на трансатлантически автомобилен гигант на стойност около 46 милиарда долара, чийто пазарен обем ще се нареди на четвърто място в глобален мащаб.

Тези преговори идват в момент, в който най-големите световни производители на автомобили се опитват да преструктурират бизнеса си заради нарастващи разходи и забавяне на глобалния пазар след период на бурен растеж.

И двете страни са потвърдили за преговорите пред The Wall Street Journal, но нито една от тях не предоставя допълнителна информация към момента. "Текущи разговори са насочени към създаването на една от водещите световни групи за мобилност", казват в кратко изявление от Fiat Chrysler.

Консолидацията на автомобилната индустрия е дългогодишна тема, особено в Европа, където пренаситеният пазар и строгите правила за вредни емисии правят генерирането на печалби трудна задача. Автомобилните производители също така са под силен натиск да обърнат поглед към електрификация на превозните си средства и към разработката на технологии за автономно шофиране. Това ги принуждава да си сътрудничат с традиционни конкуренти, за да споделят инвестиционното натоварване.

На практика обаче, консолидацията е далеч по-трудна за постигане, тъй като редица аспекти като борбата за влияние осуетяват потенциалните сделки.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X