Техавто

Шестедмична стачка коства 2,9 млрд. долара на General Motors

Иван Гайдаров

Шестседмичната стачка в General Motors (GM) ще коства на автомобилния производител около 2,9 милиарда долара, съобщиха от компанията във вторник.

Близо 50 000 служители на ненормиран работен ден в GM започнаха стачка от 16 септември, две седмици преди края на тримесечието, което приключи в събота, 26 октомври. В резултат, GM нямаше как да построи каквито и да било автомобили в американските си фабрики, но компанията достави на своите дилъри необходимите им за продажба бройки преди началото на стачката. Въпреки това автомобилният производител продължава да губи пари, тъй като фабриките му в Съединените щати, както и някои в Канада и Мексико, бяха фактически напълно бездействащи. Стачката засегна пряко 31 производствени звена и 21 помощни съоръжения на територията на девет щата.

Цената на работническото недоволство през последните две седмици на третото тримесечие достигa малко под 750 милиона долара. GM ще отчете остатъка от загубата през това тримесечие, но според изчисленията общата загуба ще достигне до около 2 долара на акция, заявиха от компанията във вторник.

Иначе GM успя да отчете печалба от 2,3 милиарда долара за третото тримесечие, въпреки стачката и спада в продажбите. Приходите от продажби на автомобили в Северна Америка всъщност са се увеличили с 321 милиона долара за периода, докато продажбите само в САЩ - с 6%. В глобален мащаб обаче, където стачката би трябвало да има най-малко или никакво влияние, автомобилният производител среща редица проблеми. Най-големият външен пазар за компанията – Китай - се забави значително през последната година, което намалява продажбите на GM там с 16%.

Все пак резултатите не са толкова лоши, колкото очакваха инвеститорите, заради което цените на акциите на GM нараснаха с 5%.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X