Техавто

Amazon прави най-голямата поръчка на товарни електромобили в историята

Иван Гайдаров

Гигантът в онлайн пазаруването Amazon дава допълнителен тласък на развитието на стартъпа за електромобили Rivian. Компанията е направила поръчка за 100 000 електрически превозни средства.

Rivian се стреми да произвежда гама високопроходими 4x4 електромобили върху собствена платформа, която беше демонстрирана с моделите R1 SUV и R1T пикап на миналогодишното автомобилно изложение в Лос Анджелис. Стартъпът привлече инвестиции от редица високопрофилни компании, включително Ford, с които работи по проекти за превозни средства на бъдещето, и Amazon.

Гигантът в интернет търговията инвестира 440 милиона долара в Rivian, който в инвестиционен кръг по-рано тази година събра инвестиции в размер на 700 милиона долара. Сега Amazon покрепя тази си инвестиция с огромната поръчка (най-голямата, правена някога в електрически превозни средства за доставка).

Според Amazon първите електрически микробуси, построени от Rivian, ще влязат в експлоатация през 2021 г., като планът e 10 000 от тях да бъдат на пътя до 2022 г., а всичките 100 000 - до 2030 г.

От Amazon обявиха, че поръчката е част от техния ангажимент към екологичните стандарти и борбата с климатичните промени. Освен това, според компанията, това ще "ускори производството на електрически превозни средства, които са от критично значение за намаляване на емисиите от транспорт".

Онлайн търговецът отдавна търси начини да намали разходите си и да подобри ефективността на своята верига за доставка, особено по отношение на тези до домовете на потребителите в урбанизираните територии. Преминаването към електрически микробуси ще намали разходите на компанията за гориво и ще гарантира, че автомобилите на Amazon не са засегнати от зони, изискващи ниски емисии, които все повече градове създават.

Поръчката е огромен тласък за Rivian, тъй като стартъп компанията се подготвя да започне производство в завод в Илинойс - съоръжение, използвано преди това от Mitsubishi. Заводът има капацитет да произвежда 350 000 единици годишно, като първоначалната цел на Rivian е да продава 50 000-60 000 от своите високопрофилни електрически офроудъри годишно до 2025 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X